Úvodní strana Články Publikované v tisku Nemocnice opět na rozcestí

PostHeaderIcon Nemocnice opět na rozcestí

Situace v naší nemocnici není lidem lhostejná. O tom jsem se přesvědčila na listopadovém zasedání zastupitelstva - byla plná sokolovna.
Co dnes hlavně v nemocnici chybí? Akutní a úrazová chirurgie. Pokud si kvečeru nebo o víkendu uděláte drobný úraz a potřebujete pár stehů, musíte absolvovat cestu do Klatov či Strakonic. Chirurgická ambulance v nemocnici totiž končí v 15:30, v sobotu a v neděli nefunguje vůbec.

K této situaci ale přece nemuselo dojít! Před dvěma lety se zastupitelé rozhodovali, komu naši nemocnici pronajmou na dlouhých 25 let. Veřejný poskytovatel zdravotní péče, Plzeňský kraj, tehdy nabízel nonstop chirurgickou ambulanci, během dne posílenou, aby lidé nemuseli dlouho čekat. Nabízel zachování lůžkového oddělení interny i chirurgie s tím, že operace by se prováděly v Klatovech, kde je moderní přístrojové vybavení. Nabízel ostatní služby zachovat a rozvíjet. Sušická nemocnice by se stala součástí krajské nemocnice v Klatovech a tím pádem by případné ztráty sušické nemocnice byly dotovány z krajského rozpočtu jako služby obecného hospodářského zájmu (SOHZ).

Nabídku Plzeňského kraje zastupitelé zavrhli, dali přednost soukromníkům (Nemos, Penta, Agel). Rozhodování jistě ovlivnila i správní rada nemocnice, ta doporučila volit Nemos či Pentu. Po prezentaci zájemců vyšel jako vítěz Nemos.

Proč? Čím zastupitele a správní radu nemocnice tak nadchl? Slíbil udržení stávajícího rozsahu poskytované péče a navíc platit městu roční nájemné 2,5 mil. Kč. Pokud by měl sliby splnit a k tomu ještě tvořit zisk (proto přece do Sušice přišel), musel by mít kouzelnou hůlku! Brzy se také ukázalo, že zázraky se nedějí. Provozovatel nemocnice porušuje slib a probíhají změny, které se Sušičanům nelíbí - místo lůžek gynekologických lůžka LDN, snaha zavést jednodenní chirurgii místo klasické a v poslední době úplné uzavření lůžkového oddělení chirurgie. Nutno ještě dodat, že před několika měsíci Nemos koupila skupina Penta a převzala tedy veškeré závazky.

Na zasedání zastupitelstva 22.11. dali zastupitelé Pentě podmínku zajistit do 1. února 2018 nepřetržitý provoz chirurgické ambulance. Co bude, pokud provozovatel nemocnice podmínku nesplní? Dojde k vypovězení smlouvy? Pokud ano, co dál?

Jako občance Sušice a zastupitelce Plzeňského kraje mi situace není lhostejná. Nelze se ale vlamovat do zavřených dveří - dva roky s krajem nikdo ze sušických politiků nejednal. Záleží na zástupcích města a nemocnice, zda o takové jednání stojí. Já za sebe mohu slíbit, že udělám vše pro to, abych nemocnici pomohla.

Milena Stárková, radní pro zdravotnictví Plzeňského kraje

Sušické noviny 22/2017
Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
47405
DnesDnes17
VčeraVčera46
Tento týdenTento týden107
Tento měsícTento měsíc780
CelkemCelkem47405
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 4
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012