Úvodní strana Články Na webu Prohlášení Václava Šlajse

PostHeaderIcon Prohlášení Václava Šlajse


Současný hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec byl v letošních parlamentních volbách zvolen do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Funkce hejtmana se pravděpodobně vzdá na lednovém zastupitelstvu PK. Jeho nástupcem by se mohl stát první náměstek Václav Šlajs. Proti jeho jmenování vznikla před několika týdny petice s názvem "Nechceme politruka hejtmanem Plzeňského kraje."
Na zasedání Zastupitelstva Plzeňského kraje 9.12. 2013 vystoupil Václav Šlajs s čestným prohlášením:

„Rozhodl jsem se předstoupit před toto zastupitelstvo a předložit zde své závazné a čestné prohlášení. Nikdy jsem nebyl náčelníkem politického oddělení divize, nikdy jsem nebyl zástupcem velitele pro věci politické jakéhokoliv stupně. Nikdy jsem nebyl propagandistou na žádném stupni a nevyučoval jsem marxismus-leninismus. Mám negativní lustrační osvědčení, dokonce dvě. První od federálního ministra vnitra Jána Langoše, druhé od českého ministra vnitra Ivana Langera,“ uvedl na začátek svého prohlášení náměstek hejtmana Šlajs.

„Z lustračního osvědčení vyplývá, že jsem nikdy nezastával funkce v KSČ na úrovni okresního výboru a výše, nikdy jsem nebyl spolupracovník StB ani vojenské kontrarozvědky, nebyl jsem nikdy příslušník lidových milicí, nestudoval jsem ani na vybraných školách bezpečnostního charakteru v Sovětském svazu,“ pokračoval dále Šlajs.

ČSSD, ačkoliv považuje lustrační zákon za vyhořelý, tak jeho platnost respektuje a na svých kandidátech do Senátu a Poslanecké sněmovny a zastupitelstva krajů i velkých měst zmíněné osvědčení vyžaduje. Pokud kandidát negativní lustrační rejstřík nepředloží, není zařazen na kandidátní listinu. Nikdy jsem netajil svoji minulost. Byl jsem člen KSČ, ale vadí mi šíření nepravd. Z uvedených faktů vyplývá, že nejsem dlouholetý politruk. Žádám proto média, aby informovala objektivně a pravdivě. Byl jsem povinen vám toto sdělit, protože zastupitelstvo by mělo znát pravdu o jednom z vás, který nyní zastává funkci prvního náměstka hejtmana,“ dodal před zastupiteli Šlajs.  

Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
47392
DnesDnes4
VčeraVčera46
Tento týdenTento týden94
Tento měsícTento měsíc767
CelkemCelkem47392
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 4
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012