Úvodní strana Články Publikované v tisku Změny na záchrance v Sušici

PostHeaderIcon Změny na záchrance v Sušici

Sušická nemocnice je od 1.listopadu letošního roku v soukromých rukou, provozuje ji skupina NEMOS. Zároveň 31.12.2015 končí dohoda mezi Zdravotnickou záchrannou službou Plzeňského kraje (ZZS PK) a Nemocnicí Sušice, o.p.s., kdy za organizaci záchranky dostávala nemocnice od Plzeňského kraje 2 mil. měsíčně a k tomu vybavené sanitky. Protože v poslední době dostávám od sušických občanů mnoho otázek ohledně budoucího fungování záchranky, pokusím se věc vysvětlit a předložit fakta.

Proč záchranka nezůstane v nemocnici?

Prvním důvodem jsou značně nevyhovující prostory v nemocnici. Řidiči a záchranáři slouží 12-ti hodinové služby, pro oddech mají místnosti bez oken, což odporuje hygienickým předpisům. Druhá výjezdová skupina čeká v 50m vzdálené ubytovně a lékaři jsou na svých lékařských pokojích v nemocnici. Personál je tedy vlastně na třech místech. Při prohlídce nemocnice v srpnu, kde byli přítomni zástupci ZZS PK a za město Sušice místostarostka Věra Marešová, se všichni shodli na nedostatečnosti prostor pro potřeby ZZS PK. (Do budoucna také počítáme na stanovišti Sušice s třetí výjezdovou skupinou.)

Druhý důvod je ekonomický - pokud bude kraj záchranku provozovat sám, vyjde to levněji.

Proč se nevyhovující stav v nemocnici neřešil dříve?

To není otázka na mě, ale na vedení nemocnice a na vedení města.

Musí být stanoviště záchranky v nemocnici?

Nemusí a dokonce to ani není žádoucí. Zaměstnanci záchranky jsou primárně určeni pro rychlý a erudovaný zásah. Pokud pobývají v nemocnici, mohou být využíváni ještě k dalším činnostem, což je v rozporu se současnou legislativou. Stanoviště v jiných městech a obcích máme umístěna různě, dost často v blízkosti hasičů.

Kde bude záchranka od nového roku?

Ředitel ZZS PK MUDr. Hrdlička se obrátil na starostu města Sušice s prosbou o řešení budoucího sídla. Ten kraji žádné prostory nenabídl, chtěl, aby záchranka zůstala v nemocnici u společnosti NEMOS.

Zvažovali jsme stavbu nového objektu, hledali jsme prostory u hasičů nebo při SOU a SOŠ. Nikde stanoviště záchranky umístit nešlo. Nakonec jsme zvolili pronájem u soukromého podnikatele v ulici Nová, kde budeme mít k dispozici v přízemním objektu téměř 300 m2.
Změna objektu za účelem poskytování rychlé záchranné pomoci je náročným procesem.
Jsem ráda, že jsme vůbec našli v Sušici ochotu věc řešit rychle a levně.

Proč kraj zvolil soukromého podnikatele?

Protože variantu pronájmu vyhodnotili pracovníci záchranky jako nejvýhodnější. Ani za 30
let nezaplatíme tolik, kolik by nás stála „stavba na zelené louce“. Navíc jde o rychlost. Zatímco u podnikatele budeme ve vyhovujícím prostředí za pár měsíců, nový objekt by byl postaven za 1-2 roky. Po tu dobu bychom byli nuceni setrvat v nevýhodných podmínkách v nemocnici.

Jaké podmínky nabídl NEMOS? Proč jsou podle vás nevýhodné?

Společnost NEMOS nám nabízí pronájem stávajících prostor v nemocnici včetně služeb za 80 tis. měsíčně bez DPH, což je více než trojnásobek předpokládaných nákladů u soukromého podnikatele.
S NEMOSem ještě jednáme o snížení částky.

Poznají změnu stanoviště pacienti?

Nezmění se vůbec nic. Pro záchranu života a zdraví volají lidé na 155, tedy na dispečink ZZS do Plzně. S nemocnicí nemá volání na 155 nic společného. Záchranka musí vyjet do dvou minut. Dojezdové časy zůstanou pro pacienty stejné.

Co se změní pro zaměstnance záchranky?

Od nového roku budou mít zaměstnavatele Zdravotnickou záchrannou službu Plzeňského kraje, nikoliv Nemocnici Sušice, o.p.s. Smlouvy jsou podepsány, jedná se asi o 35 zaměstnanců. Půjdou do lepšího prostředí a dostanou pro svou práci novější sanitky. Myslím, že na změnu se těší.

Kdy budou tedy záchranáři v novém?

Počítáme od dubna příštího roku. Velmi záleží na spolupráci všech zúčastněných osob, pronajímatele, pracovníků záchranky, úředníků města, podnikatelů a dalších. Věřím, že všem záleží na tom, aby v Sušici fungovala záchranka dobře a aby její zaměstnanci měli prostředí odpovídající současné platné legislativě.

Ing. Milena Stárková, radní pro zdravotnictví Plzeňského kraje

Sušické noviny 22/2015
Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
47090
DnesDnes4
VčeraVčera45
Tento týdenTento týden139
Tento měsícTento měsíc465
CelkemCelkem47090
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 1
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012