Úvodní strana Články Publikované v tisku Zaměstnanci nemocnic a Zdravotnické záchranné služby dostanou přidáno

PostHeaderIcon Zaměstnanci nemocnic a Zdravotnické záchranné služby dostanou přidáno

V listopadu jste byla zvolena do vedení Plzeňského kraje. Už nová rada začala pracovat?

Ano, už intenzivně pracujeme, 12.12. budeme jednat již počtvrté. Na rozdíl od předcházejícího období, kdy 7 radních bylo za ČSSD a 2 za KSČM, jsou nyní v krajské radě zastoupeny čtyři politické subjekty (ČSSD, ODS, Starostové a Patrioti a Koalice pro Plzeňský kraj).

Nováčci se s problematikou seznamují a padá řada otázek směrem k úředníkům. Já mám tu výhodu, že ve své pozici pokračuji a mohu tedy plynule navázat na rozpracované problémy. Již nyní ale vidím, že nebude taková ochota dotovat z krajského rozpočtu ztrátové nemocnice, jako tomu bylo doposud. Přesto je prioritou všech udržet v nemocnicích personál a zlepšovat zdravotníkům mzdy.


Budou se v krajských nemocnicích navyšovat mzdy o 10%, jak je slibováno v médiích?

V našich nemocnicích (Klatovy, Rokycany, Stod, Domažlice, Horažďovice a Planá) přidáme zdravotnickému nelékařskému personálu (sestřičky, sanitáři, ošetřovatelky ...) do tarifů 10% všem bez rozdílu. Lékařům také 10%, ale tam má ředitel nemocnice určitou volnost v rozhodování, protože někteří lékaři mají již nyní nadprůměrné smluvní mzdy. Ve Zdravotnické záchranné službě platí od 1. 1. 2017 Nařízení vlády 316/2016 Sb., podle něhož dostanou přidáno 10% všichni, tedy lékaři, záchranáři, řidiči i ostatní zaměstnanci.

Jaká je situace v sušické nemocnici?

Sušická nemocnice je provozována soukromým subjektem NEMOS a veškeré rozhodování o mzdách je tedy na něm, kraj v tomto směru nemá žádné pravomoci. S panem ředitelem Křížem jsem se již setkala a domluvili jsme se na možné podpoře ze strany Plzeňského kraje. Kraj je odpovědný za provoz Lékařské pohotovostní služby a má s nemocnicí smlouvu na zajištění pohotovosti pro dospělé a děti. Smlouvu vyhodnotíme a pokusíme se najít takovou cestu, aby si nemocnice finančně polepšila. Jsem ráda, že se mi podařilo s novým panem ředitelem najít společnou řeč.

Spolupracuje sušická nemocnice s nemocnicí v Klatovech?

Klatovská nemocnice je po Fakultní nemocnici  Plzeň druhá největší v našem kraji. Pro sušickou nemocnici je v oblasti spektra odborností a diagnostiky vyšším pracovištěm a v tomto smyslu spolu nemocnice musí spolupracovat a spolupracují. Na poli personálním si však přirozeně konkurují, sestřičky a lékaři jsou „přetahováni“ oběma směry a často vítězí ten, kdo nabídne vyšší mzdu. Vinu na tomto stavu má dlouhodobá podfinancovanost zdravotnictví, neatraktivita nonstop provozu nemocnic, vysoká odpovědnost a s tím související neochota některých zdravotníků v nemocnicích pracovat. Spojení klatovské a sušické nemocnice bylo krajem nabízeno, zastupitelé v Sušici se ale rozhodli jít cestou 25-ti letého pronájmu soukromé společnosti.

Přeji čtenářům v novém roce pevné zdraví a hodně šťastných dní.

Milena Stárková, radní pro zdravotnictví Plzeňského kraje

Sušické noviny 22/2016


Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
47140
DnesDnes54
VčeraVčera45
Tento týdenTento týden189
Tento měsícTento měsíc515
CelkemCelkem47140
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 2
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012