Úvodní strana Články Publikované v tisku Vážíme si schopných?

PostHeaderIcon Vážíme si schopných?

Žijeme hektickým životem. Staráme se především sami o sebe, o svou rodinu a své blízké. Vnímáme informace, kterými nás zahlcují sdělovací prostředky a které jsou převážně negativního charakteru.

Málo chválíme, více kritizujeme. A bohužel nám často unikají osudy lidí a jejich životní příběhy.

Dnes bych si dovolila připomenout tři ženy, které v poslední době měly a budou mít určitý zlom ve stereotypu běhu všedního dne.

První z nich je bývalá paní ředitelka zrušené Základní školy Komenského, jejíž dlouholetá práce pro sušickou školu byla vedením našeho města bagatelizována a jí samotné nebyla ani nabídnuta práce odpovídající její kvalifikaci. Nikdo nepoděkoval, nikdo nepodal vstřícnou ruku – škoda. Nebylo by bývalo férové vyhlásit konkurzy na ředitele zbývajících dvou škol? Nebylo tenkrát namístě znovu rozdat karty a dát příležitost všem, když už "optimalizace školství" musela proběhnout?

Obě další ženy, o kterých bych se ráda zmínila, věnovaly velkou část svého profesního života  oblasti místní kultury. Na bývalou paní ředitelku MKS, k níž městská rada neměla žádné výhrady a přesto ji před rokem odvolala, vzpomínají dnes s nostalgií všichni zaměstnanci. Někteří z nich již bohužel své pozice opustili nebo právě opouštějí, protože se nemohou ztotožnit se způsobem fungování organizace pod novým vedením. A jak se ukázalo odvoláním ředitelky SIRKUSu, opodstatněně.

K takovým patří i redaktorka Sušických novin Ing. Andrea Staňková, která místní tisk připravovala více než patnáct let.

Není právě obvyklé, aby regionální noviny spočívaly na bedrech jednoho člověka. Články, rozhovory, komunikativní obratnost, čas věnovaný pořádaným akcím – to vše bylo pro paní redaktorku samozřejmostí. A ještě určitě další činnosti, které jako laik ani nedovedu posoudit.

A tak, vážení čtenáři, dovolte mi poděkovat v tomto svém krátkém příspěvku

Marušce Pitrové, Lídě Szvitkové a Andree Staňkové za kousek jejich života, který věnovaly nám, Sušičanům. Vím, že je tu řada dalších, jichž si samozřejmě také vážím, ale o těch snad někdy příště….

Sušické noviny 7/2013
Milena Stárková
 
Komentářů (4)
  • Jan Pravda  - Úsměvy ze Sušice

    Vážená paní Stárková, nejsem občanem Sušice, ale jsem prostřednictvím své ´dobré známé velmi slušně informován o životě v obci, kde vy děláte zastupitelku. A neděláte to podle mě špatně. K paním Staňkové a Szvitkové se vyjádřit nemohu, nemám o nich informace. Ale paní Piterová se ve funkci ředitelky školy chovala velmi arogantně, jedna učitelka se prý po její návštěvě v ředitelně následně před školou zhroutila. Mnohým se ulevilo, když tato tvrdá dáma byla odvolána jedním intelektuálně nejslabším starostou v plzeňském kraji panem Mottlem. Myslím, že lidé typu Piterová a Mottl nemají zastávat vedoucí místa ve společnosti.

  • Zdeňka Řezníčková  - Re: Jan Pravda

    Vážený pane Pravdo,
    upřímně mne těší, že sledujete dění v Sušici a náš web, i když zde nežijete. Na svůj názor máte samozřejmě právo, jako každý, ale vadí mi jedno slůvko -PRÝ. Ačkoliv já sama žiju v Sušici a byla jsem i několik let ve školské radě této školy, nic takového jsem nikdy neslyšela. Víte, já uznávám, že žádný vedoucí pracovník, žádný ředitel, se nezavděčí všem svým zaměstnancům, zejména, když má vyšší nároky na kvalitu práce a na to, aby jím řízená instituce obstála a byla úspěšná. A tato škola byla úspěšná. V době, kdy se rozhodovalo o zrušení této školy a tedy i o propuštění p. Pitrové, podepsalo petici na podporu školy cca 3500 lidí. Mezi rodiči měla škola velmi dobré jméno, protože patřila mezi menší, tzv. rodinné školy a přesto, že za poledních několik let v Sušici ubylo více než 300 dětí, na této škole žáci neubývali. Několikrát škola pod vedením této ředitelky získala ocenění za program podpory etické výchovy, kterou vyhlašuje nadační fond Josefa Luxe. Nemyslíte si, že škola nebyla tak úspěšná, kdyby pedagogický sbor spolu s ředitelkou "netáhli za jeden provaz" ? Ale jak jsem již uvedla, každý se srovnává s nároky na něj kladenými, jinak. Nebyla jsem zaměstnancem této školy a nemohu tedy posuzovat vše zcela objektivně, ale slyšela jsem, že prý se někteří pedagogové radši té téměř šikaně podrobili, protože jim bylo vyhrožování propuštěním :D

  • Jan Pravda  - Neetická etika

    Paní ředitelko muzea,chci vám pouze sdělit, že vysoké pracovní nároky a lidskost se nevylučují. Té scény s tou zminovanou učitelkou byl přítomen pan zástupce Jahoda. Máte pravdu v tom, že dnes se mnozí pracovníci nechávají ze strachu o ztrátu ze zaměstnání strašit a vydírat. Etickou výchovu na této škole prý učila učitelka, která na kolegy donášela p. Pitrové. Vyznamenání Věry Luxové je cár papíru, který snese všechno. V našem školství již dávno žádná etika neexistuje. Sama víte, jak se na sušickém gymplu chovala k vaší dceři paní Naglmilerová. Mějte se paní ředitelko.

  • Marie Němcová  - re: Neetická etika

    Pane Pravdo,cituji ze Sušických novin z 21.října 2011:
    "ZŠ Komenského je nejlepší v etické výchově, na kterou se zaměřuje. Znovu to potvrdila tím, že i letos získala první místo v soutěži pro základní a střední školy v rámci Programu podpory etické výchovy, kterou vyhlašuje nadační fond Josefa Luxe. Cílem projektů nadačního fondu je přispět ke zlepšení vztahů ve společnosti, především aktivit usilujících o rozvoj občanské odpovědnosti, šíření etických hodnot a kultivaci mediálního prostředí.
    Na slavnostní vyhodnocení a ocenění letošního ročníku, ve středu 5. října, byla pozvána ředitelka Základní školy v Komenského ulici v Sušici Mgr. Marie Pitrová a vyučující etické výchovy ve škole, kterou v tomto roce zastupovala Mgr. Květoslava Vránová. „Komenda“ získala totiž opět (poněkolikáté) první místo a setrvává tak na pozici nejlepší školy v tomto směru v rámci celé ČR."
    Mé vnučky zmiňovanou školu navštěvovaly a nic špatného o paní ředitelce napsat nemohu. Rovněž informace o zhroucené učitelce je pro mě nová, nic takového jsem neslyšela.
    Marie Němcová

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
47218
DnesDnes37
VčeraVčera95
Tento týdenTento týden267
Tento měsícTento měsíc593
CelkemCelkem47218
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 4
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012