Úvodní strana Články Publikované v tisku Sušická nemocnice zůstává Pentě. Prozatím

PostHeaderIcon Sušická nemocnice zůstává Pentě. Prozatím

Zastupitelé Sušice nájemci nemocnice smlouvu nevypověděli. Firma ale musí splnit podmínky.

Hádky a emoce provázely středeční zastupitelstvo v Sušici. Rozhodovalo se totiž o budoucnosti nemocnice, kterou přišly bránit na dvě stovky místních. Zasedání zastupitelstva se muselo operativně přesunout do sokolovny, protože na radnici se všichni nevešli. Ještě před dvěma lety, kdy nemocnici obhospodařovala městská společnost, poskytovalo zařízení rozsáhlou péči a místní se tam mohli v jakoukoli denní i noční dobu uchýlit v případě úrazu či jiného akutního problému. Dnes už chirurgická lůžka nefungují a zajít se dá jen na chirurgickou ambulanci, ale pouze ve všední dny od sedmi do 15.30 hodin. Na víc není kapacita.

Zastupitelé Sušice nakonec rozhodli, že smlouvu s nájemcem městské nemocnice, společností Penta, prozatím nevypoví. Penta ale musí opět nejpozději do 1. února 2018 zajistit nepřetržitý provoz chirurgické ambulance a do 1. května příštího roku zprovoznit lůžkovou část.

Zastupitelé to schválili i přesto, že Penta opakovaně před občany Sušice řekla, že na to nemá lékaře ani chuť a že tak rozsáhlý typ péče není v Sušici finančně udržitelný. Místy představení vize budoucnosti městské nemocnice v podání Penty vypadalo tak, že k místním lidem mluví ministr zdravotnictví a chce je přesvědčit, aby nemocnici raději přebudovali třeba na dům dětí či galerii.

Když sušický lékař Josef Kalný popisoval dobu, kdy nemocnice byla plně funkční, zástupce Penty sdělil, že dnešní doba je jiná. "Specializace je realitou. My máme v České republice na deset milionů obyvatel třináct fakultních nemocnic a 150 dalších nemocnic," uvedl. V podobně velkém Rakousku podle něj existují jen tři fakultní nemocnice a zhruba 50 malých nemocnic, které poskytují základní péči. Většina pacientů je transportovaná nejčastěji leteckou záchrannou službou do třech velkých center. "Pokrytí je tedy mnohem menší než v Česku a specializace je desetkrát větší než dřív. Neříkám, jestli je to dobře nebo špatně, jen říkám, abychom nežili v dojmu, že v Německu, Francii či Rakousku je v každém městě, které má 15 nebo 30 tisíc obyvatel, pacientům poskytována komplexní péče od interny přes chirurgii po porodnictví, gynekologii a pediatrii. Tak to prostě není a bohužel už to tak nebude, i když to tak před 150 lety bylo. V té době to byl obrovský skok dopředu, dnes je těžké tento model zachovat, protože se změnila medicína, změnil se model, jak se péče poskytuje. Já to nezměním, vy to nezměníte," konstatoval Jirků. Nakonec pochválil Plzeňský kraj, který se před dvěma lety hlásil do výběrového řízení na pronájem nemocnice. Hejtmanství totiž plánovalo spojit sušickou nemocnici s klatovskou a nabízet v Sušici místo akutní chirurgie jen předoperační vyšetření a doléčování. Jirků podotkl, že podobně si to v Sušici představuje Penta. Většina návštěvníků sokolovny se ale přimlouvala za stejný rozsah péče jako před pronájmem nemocnice. K tomu se také zavázala firma Nemos, která si od města nemocnici pronajala. Penta ale Nemos letos v březnu koupila.

Na zastupitelstvo dorazili i příznivci zúžení péče. Byli ale v menšině. "Mít tu plnohodnotnou nemocnici je v dnešní době iracionální řešení," uvedl korpulentní senior. "Jsem praktický člověk a vím, že v době vrtulníků a mobilů není problém rychle přesunout pacienta v akutním stavu třeba do Klatov nebo do Plzně, kde jsou navíc kvalitní diagnostické přístroje. V Sušici není ani cétéčko," pokračoval.

Pokud se Penta bude držet vlastní vize, kdy chce místo akutní chirurgie rozvíjet jen plánovanou, neboli jednodenní péči, internu, léčebnu dlouhodobě nemocných a ambulance, dá se očekávat, že příští zastupitelstvo Sušice smlouvu s Pentou vypoví.

Pokud se Penta bude držet vlastní vize, dá se očekávat, že příští zastupitelstvo Sušice smlouvu s Pentou vypoví.

24.11.2017

Jitka Šrámková, redaktorka MF DNES







Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
47128
DnesDnes42
VčeraVčera45
Tento týdenTento týden177
Tento měsícTento měsíc503
CelkemCelkem47128
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 1
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012