PostHeaderIcon Šetření na chudých

Součástí dědictví po našich úsporných pravicových vládách je skutečnost, že jsme se dostali do čela Evropy v tom, jak šetřit na těch nejchudších. Nemluvím nyní o lidech, kteří se vyhýbají práci a chtěli by parazitovat na sociálních dávkách podobně, jako bohatí parazitují na daňových úlevách. Řeč je o těch, kteří pracují, a přesto nemohou z mizerné mzdy vyžít.

Za minimální mzdu pracuje u nás zhruba 120 tisíc lidí. I po nedávném zvýšení o pět set korun na 8500 Kč jsou na tom nejhůř z celé Evropy. Nejvíc ze všech zaostávají nejen proti průměrné mzdě, ale i vůči mediánu příjmu ve své zemi. 

Po dlouhá léta jsme slýchávali, že naše ekonomika bohužel nemá na to, aby se nejhůře odměňovaným zaměstnancům přidalo. Pokud by dostali navíc pár stovek, firmy by údajně přestaly být konkurenceschopné. 
A tak jsme dospěli do situace, kdy právě u nás zaostávají lidé pobírající minimální mzdu proti ostatním zaměstnancům víc než na západ i na východ od našich hranic. Proč jedině my musíme konkurenceschopnost zachraňovat a úspornost si dokazovat v prvé řadě na úkor těch, kteří mají na výplatě nejméně? 


Šetřit právě na těch nejhůř odměňovaných se přitom nemusí vyplácet ani z čistě ekonomického hlediska. Mezi těmi, kteří pobírají minimální mzdu, je výrazně víc žen než mužů. Často jde o vdané ženy s dětmi. Minimální mzda pro ně je signálem, že společnost si neváží jejich souběžného nasazení v domácnosti a v placené práci. Ovšem čím méně si vydělají, tím vyšší nároky na sociální dávky jim zpravidla vzniknou. To, co na jejich mzdě ušetří firma, dodá pak ze své kapsy daňový poplatník. 

Muži, kteří pracují za minimální mzdu, jsou zase tlačeni do šedé ekonomiky. Nějak si musejí přivydělat, aby pokryli náklady na živobytí své a svých rodin. A zase platí, že to, co ušetří firma, která je za mizernou mzdu zaměstnává, ztrácí na nezdaněných bočních aktivitách státní kasa a doplácí na to státní rozpočet. Bude zajímavé sledovat, zda současná vláda splní svůj slib zvýšit minimální mzdu o 1500 korun. I pokud to prosadí, můžeme být zcela klidní. 
I potom budou lidé s minimální mzdou u nás vzdáleni od průměrných výdělků víc než v jiných zemích. Trochu by se však ulevilo těm rodinám s dětmi, které žijí pod hranicí bídy, a o něco by poklesl tlak na to, aby si člověk v krajní finanční nouzi přivydělával načerno. 


Státní pokladna by mohla ušetřit na sociálních dávkách a zároveň by do ní přiteklo víc peněz z legálně provozované práce. Pokud chce někdo řídit stát jako prosperující firmu, určitě by v tomto případě neměl váhat. 

Zdroj: Právo (6.1.2014)                                             Prof. PhDr. Jan Keller, CSc.

                                                          sociolog, filozof, publicista, environmentalista

 

Komentářů (4)
  • Karel  - slibem nezarmoutíš

    Ano toto je polemický článek sociologa Kellera, který vidí příčinu chudoby a sociální nerovnosti v nízké minimální mzdě.Minimální mzda je ale pouze jedno hledisko. Víte že jsou v Evropě státy, které nemají minimální mzdu zákonem vůbec zavedenou? Jsou to např.: Dánsko, Finsko, Švédsko, Rakousko, Německo a Itálie. Jakou má výše minimální mzdy vypovídací hodnotu? Za minimální mzdu pracuje například ve Francii 14 % pracujících. Sociální nerovnost lépe popisuje standartní ekonomický nástroj tzv. Giniho index,který zjednodušeně měří rozdíl mezi absolutní rovností(všichni mají stejně) a skutečností. Podle Světové banky máme Giniho index druhý nejnižší v Evropě,hned za Dánskem, to jsou ověřitelná ekonomická fakta. Podle Eurostatu a OECD jsme v Evropě nejméně ohroženi chudobou, to je taky fakt a to je v rozporu s vyprávěním o zlotřilém kapitalismu, o neoliberálních reformách , které ožebračily národ a uvrhly lidi do chudoby. Sociolog si neuvědomuje ekonomické hledisko, že zvýšení minimální mzdy znamená zvýšení všech sociálních dávek a výdajů rozpočtu a kde se na to vezme, neřeší.

  • Jan Keller


    S tímto stanoviskem nemohu souhlasit, můj text překrucuje hned v několika ohledech. Zaprvé ve svém článku nikde netvrdím, že nízká minimální mzda je hlavní či jedinou příčinou chudoby a sociální nerovnosti. Je zlozvykem některých diskutérů, vyčíst z článku něco, co v něm vůbec není, a pak to vyvracet. Není pěkné vkládat mi do úst něco, co jsem neřekl. Příčin nerovnosti a chudoby je pochopitelně více, nízká minimální mzda je pouze jednou z nich.
    Jediné, co v článku tvrdím, je, že naši lidé, kteří pracují za minimální mzdu, mají z evropských zemí nejdále ke mzdě průměrné, jsou tedy na tom RELATIVNĚ nejhůře oproti jiným zaměstnaným lidem. Tato relace je mnohem horší než v zemích, které uvádí můj oponent.
    Můj oponent navrhuje používat raději Giniho koeficient, který ukazuje, že poměr mezi příjmy nejbohatších deseti procent domácností a nejchudších deseti procent domácností je u nás druhý nejnižší v Evropě, jsme hned za Dánskem. Dovoluji si ho upozornit, že Giniho koeficient registruje pouze legálně získané příjmy (a legálně získané majetky). Desítky miliard, které se u nás rozkradou každým rokem, nejsou při propočítávání tohoto koeficientu zohledněny. Myslí si můj oponent, že tyto peníze přistávají na kontech nejbohatších, anebo nejchudších domácností? Pokud si myslím, že nejchudších, nemá smysl s ním polemizovat. Pokud připustí, že spíše těch nejbohatších a nejvlivnějších, měl by to ve svých úvahách o rovnosti v naší společnosti zohlednit a zmíněný koeficient si třeba jen tak na koleně nově propočítat. Mýlí se i v typicky nečasovském argumentu, že relativně nízký podíl lidí žijících pod hranicí chudoby u nás dosvědčuje, že nejsme ohroženi chudobou. Tento ukazatel je závislý na celkové struktuře příjmů domácností. Máte-li chudé střední vrstvy, spadne vám pod hranici chudoby menší podíl obyvatel, než když jsou na tom střední vrstvy lépe.
    A konečně se mýlí i v tom, že zvýšení minimální mzdy znamená zvýšení všech sociálních dávek. Sociální dávky se neodvozují od výše minimální mzdy, počítají se jako násobek jiného ukazatele. Závěrem se musím přiznat, že mne opravdu mrzí, když někdo, kdo polemizuje s něčím, co netvrdím, a kdo nechápe, o čem vlastně vypovídají koeficienty, jichž používá, zpochybňuje na základě toho všeho moji odbornost. Ale nepřekvapuje mne to, setkávám se s tím u těch, kdo argumentují z pravicových pozic, zcela běžně.

  • Karel  - minimální mzda a cena práce

    Minimální mzda je regulace ceny se všemi jejímy důsledky,která zapříčinuje převis nabídky nad poptávkou,neboli větší počet uchazečů o práci, než o který je při stanovené ceně zájem.
    Při dnešní výši minimální mzdy 8500Kč je čistá mzda po zaplacení daní 7665Kč, firmu která tuto mzdu poskytuje to ale i s odvody stojí 11390Kč. Pokud bude minimální mzda 15000Kč tak čistá bude 12405Kč a zaměstnavatel zaplatí 20100Kč. Myslíte, že si takové navýšení s navýšením odvodů na všechna zdravotní, které firma odvádí,jsou přímo na minimální mzdu navázána, si bude moci zaměstnavatel dovolit? Myslíte, že se to nemůže promítnout do cen, do tlaku na inflaci, či nebude to mít vliv na propouštění?

  • Jan Keller


    Tuto argumentaci považuji, na rozdíl od té předchozí, za korektní. Je pravda, že malé i některé střední firmy u nás jedou na doraz a nemají mzdové prostředky na lepší odměňování svých zaměstnanců. Zvýšení minimální mzdy pro ně může představovat velký problém. Je ovšem třeba podívat se na to i z druhé strany. Jak mají přežít lidé, kteří při dnešních cenách vydělávají 7665 Kč čistého? Mohou si dovolit oženit se a mít děti? Nehrozí jim ztráta bydlení? Pokud firma nemůže fungovat jinak, než že platí svým zaměstnancům tyto žebrácké mzdy, měl by si její majitel uvědomit, že ho vlastně nepřímo dotuje daňový poplatník. Aby nemusel svoji firmu zavřít, musejí se daňoví poplatníci skládat na řadu sociálních dávek, na které většině lidí, pobírajících minimální mzdu, vzniká nárok. Takové firmy sice udržují zaměstnanost, což je nepochybně významné,
    ovšem ti, kdo platí vysoké daně, jejich provoz takto nepřímo pomáhají sponzorovat. Pokud bychom situaci řešili tím, že snížíme třeba vzpomenuté odvody na zdravotní pojištění, vznikne nám díra do rozpočtu zase jinde. Opakuji však, že názory tohoto čtenáře jdou k jádru věci a odkrývají závažný problém, který vlády zatím prakticky neřešily.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
47254
DnesDnes73
VčeraVčera95
Tento týdenTento týden303
Tento měsícTento měsíc629
CelkemCelkem47254
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 5
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012