Úvodní strana Články Publikované v tisku Rozhovor v Sušických novinách 12.7.2013

PostHeaderIcon Rozhovor v Sušických novinách 12.7.2013

Od loňského podzimu má naše město nového zástupce v zastupitelstvu Plzeňského kraje.

Atmosféru působení na poli krajské politiky čtenářům přiblíží Ing. Milena Stárková, krajská zastupitelka za ČSSD.

Jak jste se jako nováček vyrovnala s rolí krajské zastupitelky?

Jednání zastupitelstva jsou na celý den, projednává se okolo 80 – 90 bodů a končí se i v pozdních večerních hodinách. Kolegové z ODS a TOP 09 a Starostové se chovají jako správná opozice a diskutují k některým bodům dlouhé desítky minut. Samozřejmě se do takových připomínek dostávají i vzájemná politická pošťuchování, ale bez toho snad ani politiku dělat nejde. Na druhou stranu je pro mě takové jednání přínosnější, než když zastupitel „mlčící spící“ jen hlasuje a přeje si být hlavně rychle doma.

Je nějaký rozdíl mezi místním zastupitelstvem a tím krajským?
Můžete srovnat místní sušické poměry s poměry na krajském úřadu?

 Nejsilnější dojem z každého jednání ve mně zanechává erudované chování hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance. Úředníci kraje, kteří jsou přítomni, musí zvládnout odpovědět na všechny otázky zastupitelů jim položené. Jsou prostě postaveni do pozice, že jsou povinni informace poskytovat, protože není co tajit. A také se podle toho chovají. Jako příklad uvedu, že kolega z TOP 09 a Starostové požadoval seznam všech budov ve vlastnictví kraje a jejich využití, což je téměř tisíc objektů. Seznam dostal neprodleně, byl vyvěšen i na webu kraje a nikdo se nepodivoval nad tím, k čemu mu taková informace bude užitečná.
Na webových stránkách Plzeňského kraje je každému k dispozici on-line přenos z jednání zastupitelstva a videoarchiv od roku 2008, takže občan, pokud má zájem, může sám posoudit chování volených zástupců.

Začátkem roku jste byla radními jmenována předsedkyní nové Komise pro otevřený kraj. Tato komise má zvýšit transparentnost kraje. Už se podařilo prosadit konkrétní věci?

V komisi je nás sedmnáct členů, a to z různých politických stran či uskupení. Mezi první naše návrhy patří např. zveřejnění docházky zastupitelů a informace o tom, kdo jak hlasoval. Za největší úspěch práce komise zatím považuji vypracování návrhu Etického kodexu zastupitele, který byl nyní v červnu zastupiteli schválen. Měla jsem radost, že několikaměsíční práce " nespadla pod stůl“ a že se podařilo vyjednat na české poměry přísnou normu, za kterou se nemusíme stydět.

Co bylo tak těžké na přijetí kodexu, který má zvoleného zástupce vést k etickému chování?
Nemá to být samozřejmostí v dnešní době plné skandálů na nejvyšší úrovni?          

No ano, také jsem si myslela, že přijetí dokumentu nebude problém. V předvolebních Otázkách Václava Moravce etický kodex chtěli všichni lídři stran, po několika měsících však k němu měli mnoho výhrad. Nakonec byl kodex přijat 31 zastupiteli z 37 přítomných, což považuji za úspěch. Hlasování a celý dokument lze najít mezi usneseními z 17.6. na webu kraje.
A jaká ustanovení kodexu byla nejvíce diskutována a rozporována?
Kodex obsahuje tzv „neslučitelnost funkcí“.
Znamená to, že volený funkcionář by měl zastávat pouze jednu funkci, za kterou bere od státu plný plat. Není tedy např. možné, aby placený radní kraje byl zároveň poslancem, senátorem či uvolněným starostou. Pokud zastupitel kraje chce "sedět na dvou židlích“, může, ale jedna by měla být zadarmo. Není příliš mezi lidmi známo, že pravidlo jedné funkce hejtman Chovanec uplatňuje již několik let a nyní se tedy dostalo jenom „na papír“.

Druhým nadstandardním prvkem transparentního jednání, které z kodexu vyplývá, je povinnost podávání majetkového přiznání všemi zastupiteli. Kontrolu přiznání a dodržování kodexu bude každoročně provádět kontrolní výbor.
Z krajů má Etický kodex zastupitele zatím pouze Jihomoravský kraj a hlavní město Praha a jak uvedla media, náš dokument je vnímán jako nejpřísnější.

Samozřejmě nejsem naivní, abych si myslela, že přijetím dokumentu o chování politika rázem zmizí všechny negativní jevy ve veřejné správě. Je to jen jeden z dílčích kroků, ale jsem ráda, že jsme měli odvahu tento krok udělat.

    
Děkuji za rozhovor                                             Eduard Lískovec

Sušické noviny 14/2013 z 12.7.2013

 

Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
47173
DnesDnes87
VčeraVčera45
Tento týdenTento týden222
Tento měsícTento měsíc548
CelkemCelkem47173
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 53
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012