Úvodní strana Články Publikované v tisku Pomůže Plzeňský kraj sušické nemocnici? (2. část)

PostHeaderIcon Pomůže Plzeňský kraj sušické nemocnici? (2. část)

Vážení čtenáři, ráda bych navázala na svůj příspěvek týkající se sušické nemocnice otištěný začátkem dubna v Sušických novinách. V té době jsem při jeho psaní neměla přesné informace o personální situaci v místní nemocnici. Nevěděla jsem ani o tom, že ve stejný den, kdy byl Plzeňský kraj požádán o personální výpomoc lékařů, odeslala nemocnice pět dopisů soukromým poskytovatelům zdravotní péče s dotazem na zájem o pronájem sušické nemocnice. Před dubnovým jednáním městského zastupitelstva jsme se dozvěděli, že tři (později čtyři) společnosti projevily o nemocnici zájem.

Jak rozhodli zastupitelé?

Po vyslechnutí zprávy ředitele nemocnice, kterému se za více než rok nepodařilo posílit tým lékařů, ba naopak ještě někteří další odešli, přijali zastupitelé jednohlasně usnesení o nutnosti hledání strategického partnera pro další dlouhodobé zajištění provozu nemocnice v Sušici. Teprve poté byl dotázán (ve stejném duchu jako již o několik týdnů dříve soukromé společnosti), i Plzeňský kraj.
S vědomím urgentnosti situace byl již 18.5. Plzeňským krajem odeslán do nemocnice a na radnici návrh možných variant budoucnosti Nemocnice Sušice, o.p.s. Týden nato přijali pozvání hejtmana starosta Mottl a ředitel nemocnice Sloup, abychom se všichni společně pokusili najít smysluplné řešení. Jednání byl přítomen také předseda představenstva Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje a vedoucí odboru zdravotnictví. Všech šest zúčastněných vyjádřilo své názory a já jsem velmi přivítala, že to byly názory věcné. Bylo zřejmé, že sušickou nemocnici opravdu už hodně tlačí čas, aby celou situaci s nedostatkem lékařů dokázala zvládnout.

Jaká je nabídka Plzeňského kraje?

Především je potřeba říci, že o potřebě akutní lůžkové nemocnice v Sušici vedení Plzeňského kraje nepochybuje. Hlášky typu „že z toho bude eldéenka" jsou naprosto liché, protože kraj provozuje dostatečně velkou LDN v Horažďovicích. Zachování lůžek interního a chirurgického oddělení je samozřejmostí, naopak plánujeme rozšířit určité ambulance tak, aby občané nemuseli tolik cestovat do Klatov. Z důvodů ekonomických a lepšího komfortu pro pacienty by se operace prováděly v Klatovech, kde je moderní přístrojové vybavení (CT, magnetická rezonance, ...). Následně může v případě zájmu pacienta doléčování probíhat v Sušici, aby rodina měla snazší možnost návštěv. Počítáme s posílením chirurgické ambulance, aby pacienti nečekali na ošetření příliš dlouho. Shrnuto - chceme pro všechny zachovat kvalitní a dostupnou zdravotní péči.

Výhody pro všechny – pozitiva pro město i kraj.

Osobně za nejvhodnější variantu považuji převzetí celé nemocnice včetně budov a pozemků Plzeňským krajem. O nemovitosti by se pak staral ten, kdo v nich bude hospodařit, což zaručuje pravidelné investice. V nájemní smlouvě vidím zbytečná rizika a každoroční dohadování „kdo co bude platit“, protože všechny situace nelze dopředu předvídat. Paradoxně je tato varianta výhodná i pro město Sušice, jemuž odpadnou pravidelné investice do majetku. Zároveň je u kraje, tedy veřejné správy, jistota, že bude poskytovat nadále pro své občany potřebné zdravotnické služby a starat se o majetek jako dobrý hospodář.

Jak všechno dopadne?

V Sušici jste, vážení občané, poslali ve volbách do zastupitelstva osm politických subjektů, takže se dá jen těžko odhadovat, jak kdo bude hlasovat. Na stole budou 3-4 nabídky soukromých společností a nabídka Plzeňského kraje, který ukázal své karty jako první. Jako zástupci kraje nechceme na Sušici vydělat, naopak jsme schopni garantovat lidem ty základní, tolik potřebné zdravotní služby. Nemáme ambice dělat plastickou chirurgii nebo asistovanou reprodukci, chceme zachovat pracovní místa a navázané kontakty s místními firmami. Nejsme připraveni městu Sušice platit, protože vnímáme město, kraj a stát jako místo financované ze stejných peněz – z daní občanů.

O budoucnosti nemocnice se rozhodne na červnovém jednání sušického zastupitelstva.

 
Sušické noviny 11/2015
 

 

Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
46464
DnesDnes39
VčeraVčera15
Tento týdenTento týden106
Tento měsícTento měsíc886
CelkemCelkem46464
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 3
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012