Úvodní strana Články Publikované v tisku Patálie kolem nemocnice aneb O peníze jde až v první řadě

PostHeaderIcon Patálie kolem nemocnice aneb O peníze jde až v první řadě

Když se v polovině roku 2015 město rozhodlo nabídnout sušickou nemocnici do dlouhodobého pronájmu, mělo k tomu čistě racionální důvody. Kvůli nedostatku zdravotnického personálu, dlouhodobě špatně placeného, hrozilo uzavření interny a omezení zdravotní péče pro občany. Město mělo jiné priority, než ze svého rozpočtu sanovat ztráty špitálu.

Ukázalo se, že nemocnice není „nevěstou stojící v koutě“, protože o ni projevily zájem čtyři subjekty. Vedení města se právem dmulo pýchou. Mohlo si vybírat mezi třemi soukromými poskytovateli (Agel, Nemos a Penta), kteří při námluvách slibovali manželství naplněné jen pozitivy: „Stávající nabídku zdravotnických služeb nejen zachováme, ale dále rozšíříme o další nové obory,…lékaře seženeme,…sestřičky zaplatíme,…jsme silným partnerem,…zvládneme to,....umíme to.“

Čtvrtým „ženichem“ byl Plzeňský kraj. Nestavěl vzdušné zámky, sliboval realitu, kterou by mohl naplnit. Nabízel sloučení nemocnic v Klatovech a v Sušici, nabízel zachování interny, non-stop chirurgickou úrazovou ambulanci a rozvoj dalších ambulancí. Chirurgická lůžka měla být zachována s tím, že operace by byly prováděny v Klatovech, kde je pro bezpečí pacienta k dispozici moderní přístrojové vybavení. Nabízel stabilitu personálu nemocnice, což byla z mého pohledu ta největší deviza pro místní lidi.

Člověk míní, politici mění. Plzeňský kraj "dostal košem" hned na začátku, nepostoupil ani do druhého kola, zvedli pro něj ruku jen dva zastupitelé! Jednoduše řečeno, se zástupci kraje se dál nikdo nebavil a vedení města jednalo už jen s Nemosem a Pentou.

Sušičtí zastupitelé si vybrali soukromníka, protože, jak řekl pan starosta: „Zdravotnictví je byznys.“ Nemocnici tak provozuje Nemos a začátkem letošního roku většinový podíl koupila společnost Penta. Je to „strategický, silný partner, který působí na deseti trzích napříč Evropou.“ Ale – co z toho bude mít Sušice? Nemocnice je pronajata na 25 let (!), abych uvedla čtenáře v realitu. A již dnes Nemos (Penta) chtějí „porušit slib manželský“ a nahradit ztrátové oddělení chirurgie pouze tzv. jednodenní chirurgií. Údajná ztráta sušické nemocnice dosáhla 30 mil. korun (zaznělo na zastupitelstvu) a jenom naivka si může myslet, že soukromník bude dlouhodobě dotovat nemocnici ze svého!

Z tohoto důvodu považuji za rozumné zachování provozu nemocnic veřejným sektorem, tedy státem, krajem nebo městem. Jenom tak můžeme rozhodovat o péči, která je pro lidi v daném místě potřebná.

V Sušici zvolili jinou cestu.

Ing. Milena Stárková, radní pro zdravotnictví Plzeňského kraje

Sušické noviny 9/2017
Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
47052
DnesDnes11
VčeraVčera28
Tento týdenTento týden101
Tento měsícTento měsíc427
CelkemCelkem47052
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 1
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012