Úvodní strana Články Publikované v tisku Nemocnice - zásadní obrat?

PostHeaderIcon Nemocnice - zásadní obrat?

Penta už sušickou nemocnici provozovat nechce.
Když tato informace zazněla na prosincovém zasedání zastupitelstva, asi mnohým přítomným vyrazila dech.

Ale popořádku. V týdnu před Vánocemi proběhlo na hejtmanství Plzeňského kraje trojstranné jednání ohledně nemocnice. Zúčastnili se: hejtman Josef Bernard, radní pro zdravotnictví Milena Stárková, předseda představenstva holdingu krajských nemocnic Marek Kýhos, starosta Sušice Petr Mottl, radní Pavel Hais a dva zástupci Penty. Pan starosta žádal kraj o pomoc při řešení budoucnosti nemocnice, konkrétně zase peníze na nonstop chirurgickou ambulanci. A s čím přišli zástupci Penty? Překvapivě s návrhem, aby provoz nemocnice převzal Plzeňský kraj. Údajně se nenaplnily jejich vize o působení v Sušici. Sdělili, že malá nemocnice na okraji regionu, provozně nespojená s jejich nemocnicemi, nemůže společnosti Penta přinést žádaný efekt. Záměr Penty jsme na hejtmanství znali už od léta, avšak postoj města Sušice zřejmý nebyl. V době před komunálními volbami všichni věděli, že zásadní rozhodnutí padnou nejdříve na podzim.


Tříletý úpadek nemocnice
Všem už snad došlo, že soukromník přišel do Sušice vydělat. A rozhodnutí z roku 2015, komu nemocnici pronajmout, šťastné nebylo. Nájemce postupně zrušil lůžkové gynekologické, dětské a chirurgické oddělení. Fungování interny visí na vlásku a nepřetržitý provoz chirurgické ambulance dotuje město, potažmo kraj. Oproti tomu se v budovách města provádí vysoce výdělečná plastická chirurgie pro zahraniční klientelu, a to bez předchozího souhlasu pronajímatele. Na prosincovém zasedání zastupitelstva se bývalý ředitel nemocnice MUDr. Šedivý vyjádřil ve smyslu, že “od jarních měsíců se nemocnice drolí, každým dnem je situace horší”. Podle mě přesně vystihl situaci. Bohužel, sušičtí politici nedokázali věci změnit a většina tolerovala chování soukromého provozovatele. Myslím, že je načase přestat lidi klamat vyjádřeními o fungující nemocnici.

A co dál?
Jednání budou pokračovat pod vedením předsedy představenstva Kýhose. Kraj si situaci v nemocnici zanalyzuje a přijde s návrhy řešení. Zda se tyto představy potkají s většinovými názory zastupitelů krajských a městských, to se teprve uvidí. Je potřeba na rovinu přiznat, že nelze vrátit nemocnici do stavu, v jakém byla před třemi lety. Plzeňský kraj má zájem, aby v našem městě zůstala zachována základní zdravotní péče. Klatovská nemocnice není "nafukovací", zatímco v Sušici jsou v relativně nové nemocnici vhodné prostory. Do budoucna bude, podle mého názoru, potřeba společná podpora města a kraje ve stabilizaci nových lékařů. Věřím, že se najde politická vůle zdravotnictví na Sušicku řešit.

Sušické noviny 1/2019


 

 

 

 

 

Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
46561
DnesDnes68
VčeraVčera68
Tento týdenTento týden203
Tento měsícTento měsíc983
CelkemCelkem46561
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 4
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012