Úvodní strana Články Ostatní Špatné znamení

PostHeaderIcon Špatné znamení


V současných týdnech se v Sušici intenzivně diskutuje problém postupné redukce a následné zavření ZŠ Komenského.

Do ekonomické části tohoto jevu jsem zasvěcen pouze povrchově, na zmíněné škole jsem nikdy nepůsobil a vnitřní poměry neznám.Avšak tvrdím, že zavření školy je vždy z dlouhodobého pohledu na společnost téměř pokaždé špatným znamením, neboť ve školním prostředí se kultivuje člověk, který je nositelem budoucnosti.

Navíc každý zkušený kantor řekne, že v menší škole, pokud se to ale umí, se dají snadněji vytvořit adresnější vztahy než ve velkých anonymních školních budovách. Toto však není jediná podstatná výhoda menších škol.

Velmi mě překvapuje, že naše pravicová koalice neví, že tradičními kameny při formování mladého člověka jsou rodina, škola a farnost. Jedná se o typicky konzervativní náhled, z něhož sušičtí ,,pravicoví" zastupitelé k mému úžasu ustupují a svému voliči vysílají nesrozumitelný signál.

Hodnota vzdělání má oproti jiným tržním výrobkům tu nevýhodu, že není viditelná.To ale v žádném případě neznamená její neexistenci. Naše společnost stále ústy svých představitelů volá po větším vzdělání a sofistikaci. Cestou zavírání škol toho zřejmě nedocílíme.

Bohužel i Sušice se chce k tomuto neblahému trendu také přidat.
Mgr.Bc Petr Šmíd

Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
46445
DnesDnes20
VčeraVčera15
Tento týdenTento týden87
Tento měsícTento měsíc867
CelkemCelkem46445
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 3
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012