Úvodní strana Články Ostatní Slavné výročí

PostHeaderIcon Slavné výročí


Každý rok v prvních květnových dnech probíhá na sušickém náměstí vzpomínková akce na počest osvobození města americkou armádou od fašistického režimu.
Oslavy osvobození Dne 6. května 1945, krátce po 13. hodině, vjely do Sušice první zablácené tanky slavné 4. obrněné divize generálmajora Wiliama Hogeho, když v okolí rychle zlikvidovaly poslední ohniska německého odporu. Američané k nám pronikali Železnorudským průsmykem. Přístupové cesty k Sušici tenkrát houževnatě bránily oddíly SS a Hitlerjugend. Například cestu přes Skelnou do Dobré Vody a Hartmanic si musel 357. pluk 90. pěší americké divize otevřít soustředěnou dělostřeleckou palbou.
Patřím však ke generaci, která válku zná pouze z dokumentárních filmů nebo z vypravování prarodičů. I takto zprostředkované informace ve mně ovšem vyvolávají děsivé představy o tom, kam až může zajít lidské zlo. Kouř z osvětimských komínů plně prokázal, že člověk ve svém násilí asi bohužel nezná hranic.

Avšak nakonec se ukázalo, že sjednocené síly spojenců jsou silnější než zvrhlé cíle nacistů, kteří povyšují své názory nad názory druhých, a kteří si o sobě myslí, že jsou předurčeni k řízení dějin světa. Je proto nutné zejména dnes bedlivě sledovat všechny malé zárodky neofašismu, neboť sociálně výbušná situace vždy nahrává těmto neblahým jevům.

8. května 1945 skončila v Evropě válka. Válka, jež ve svých důsledcích významně přeměnila tvář poválečné Evropy. Pouze opravdová mezinárodní spolupráce je tím nejosvědčenějším receptem proti novému válečnému konfliktu.

A proto tedy berme toto výročí velmi vážně…
Petr Šmíd

Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
47070
DnesDnes29
VčeraVčera28
Tento týdenTento týden119
Tento měsícTento měsíc445
CelkemCelkem47070
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 2
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012