Úvodní strana Články Ostatní „Peřinkovné"

PostHeaderIcon „Peřinkovné"


Navrhovali jsme novým Sušičánkům peřinkovné - je či není systémové?
V závěru loňského roku jsem se v tištěných a internetových médiích dočetla, jak některé budoucí maminky v České republice, ty s plánovaným termínem porodu na přelomu roku či krátce počátkem roku nového, svádí s lékaři boj. Přály si, aby jejich miminko spatřilo světlo světa nejpozději do silvestrovské půlnoci.

Jejich motivaci chápu. Maminky, které porodily svého potomka do konce loňského roku, dostaly od státu pro svá miminka porodné ve výši 13.000,- Kč. Miminka narozená v letošním roce již mají smůlu. Porodné obdrží rodiče pouze na první narozené dítě a to ještě pouze někteří.

Prý šetříme - nesystémově, tam a na těch, kteří si to nejméně zasluhují! Pánové z vládní koalice ale tak rozhodli! Senátem prošla novela zákona poslední den platnosti mandátů, kdy měla pravice v Senátu většinu.
Ilustrační foto - peřinkovné
Své o tom ví maminka malé Terezky z Mlázov u Kolince, první miminko narozené v Plzeňském kraji v ranních hodinách nového roku 2011. Terezka se shodou okolností narodila v klatovské porodnici a na pokoji byla ještě s jednou Terezkou, narozenou v loňském roce. První holčička narozená v kraji v roce 2011 má ale přece jenom štěstí. Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec daruje rodičům malé Terezky čásku 10 000,- Kč.

Netvrdím, že při plánování rodiny a rozhodování o tom, kdy a kolik dětí si rodiče pořídí, hraje hlavní roli porodné. To určitě ne. Jsem ale přesvědčena, že pro mladé rodiny a nejen pro ně je , resp. bylo porodné určitou jistotou, že vysoké náklady spojené s pořízením výbavičky pro miminko a další nezbytné výdaje mohou z této státem garantované částky uhradit.

Při projednávání rozpočtu města na letošní rok jsme jako zastupitelky zvolené za sociální demokracii navrhovaly kompenzovat rodičům nově narozených občánků města Sušice ztrátu nároku na výplatu porodného peřinkovným. Navrhovaly jsme, aby každý nově narozený občánek dostal od města "do peřinky" částku 5.000,- Kč. Náš návrh neprošel. Prý 5.000,- Kč nikoho nevytrhne. Možná nevytrhne majitele firem, soukromé lékaře, provozovatele restaurace, sedící v radě města, ale určitě by tento příspěvek uvítala většina rodičů s příjmy, které jsou v Sušici běžné a které částka 5 tisíc sice nevytrhne, ale určitě pomůže.

Pokud se podíváme na vývoj počtu narozených dětí v Sušici od roku 2008 zjistíme, že v tomto roce se narodilo v Sušici 123 miminek, v roce 2009 to bylo 116 a k 19.12.2010  pak 101 dětí. I to byl náš argument. Dětiček nám v Sušici ubývá. Ale ten zásadní argument je přece v tom, že město poskytuje podporu celé řadě aktivit ve vztahu k dětem, mladým a některým sportovním klubům, že částka ve výši cca 500 tis. Kč by se zcela určitě v městském rozpočtu našla. Možná přehodnocením příspěvku pro TJ na bruslení, který je v letošním rozpočtu plánován 700 tis. Kč, nebo příspěvku na sportovní činnost dětí, který je plánován ve výši 1,5 mil. Kč, z čehož nejvýznamnější část obdrží TJ Sušice, či přehodnocením dalších příspěvků na zájmovou a kulturní činnost, které jsou plánovány ve výši dalších 800 tisíc Kč. Možná by se dalo 500 tis. Kč uspořit i na hospodářské správě města, která je plánována pro letošní rok ve výši téměř 49 mil. Kč. Nevím. Respektive, vím.

Každopádně náš návrh na zavedení peřinkovného pro miminka v Sušici nepovažuji ani za populistický ani za nesystémový krok. Za nesystémový krok to považuji z pozice této vládní koalice.

Jiřina Rippelová

Komentářů (2)
  • Marie Němcová

    Sušice stárne, počet obyvatel každým rokem klesá. Viz zpráva s názvem KOLIK NÁS JE v oddílu AKTUÁLNĚ. Podpora rodin s dětmi patří k možnostem, jak tento vývoj změnit.

  • Vladan

    Ano Sušice stárne, především proto, že zde je velmi málo pracovních příležitostí. Peřinkovné je určitě pěkný nápad. Bohužel ODS má asi jiné mínění než pomoci mladým rodinám.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
47236
DnesDnes55
VčeraVčera95
Tento týdenTento týden285
Tento měsícTento měsíc611
CelkemCelkem47236
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 2
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012