Úvodní strana Články Ostatní O vánočním dárku

PostHeaderIcon O vánočním dárku


Snad všechny malé děti mají na Vánocích nejraději dárky. Těší se na ně, protože každý člověk je už odmalička rád, když může být něčím pěkným obdarován. Obdarování v sobě totiž vždy pro člověka nese zvláštní citový vztah.
Váoční dárky Samotný vánoční dárek je přímo povolán k tomu, aby zlehka vstupoval do příznivého duševního světa člověka. Z tohoto hlediska je téměř jedno, zdali dárkem jsou kniha, svetr nebo něco ještě hodnotnějšího, jelikož se tím ta druhá neviditelná složka každého dárku nijak nezmenšuje nebo nezvětšuje. Tou další významnou částí dárku je vždy člověk, který obdarovává. V každém dárku je totiž obsažena přítomnost jedince, jenž si prostě vzpomněl. A vzpomenout si, lépe řečeno nezapomenout, je základní stavební kámen nestrádajících mezilidských vztahů.
Na Vánocích je především krásné to, že se můžeme všichni prostřednictvím dárků někomu vydat. Rozvazujeme-li pod stromečkem vánoční stuhu od dárku, který jsme zrovna od někoho dostali, máme právě schůzku s krásným úmyslem člověka, jenž hodlá být v tuto chvíli plně s námi přítomen. A být přítomen totiž znamená skutečně žít!

Vánoční dárek má pokaždé ještě jednu vlastnost. Na dárek si člověk nemůže dělat nárok, protože se nedává z povinnosti, ale z lásky. Jinak řečeno-dárky dokazují, že v životě ještě existují věci vyšší než logika, kalkul či taktika! Přítomnost dárků je právě tím, co nám také mimo jiné pomáhá v životě porážet a ustát jinak dosti chladný život.

Letošní Vánoce opět otevírají prostor dostat, ale i dát. To dát je snad ještě důležitější. Pokud totiž člověk upřímně dává, pocítí náhle radost, skrze níž pak ve svém srdci zahlédne cíp ráje.

A to přece není nikdy zbytečný zážitek...
Petr Šmíd

Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
46576
DnesDnes83
VčeraVčera68
Tento týdenTento týden218
Tento měsícTento měsíc998
CelkemCelkem46576
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 2
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012