Úvodní strana Články Ostatní Chléb a hry po komunálních volbách

PostHeaderIcon Chléb a hry po komunálních volbách


Již v dávných dobách starého upadajícího Říma platilo jednoduché heslo: „Chléb a hry." Jednoduché pro lid a zavazující pro vládce. Kdo chtěl vládnout Římu a mít loajalitu jeho obyvatel, musel lidem zajistit dostatek jídla a zábavy, ať to stálo, co stálo. Řím měl také trochu jinou hospodářskou situaci, protože přes jeho slábnoucí vliv šlo do pokladnic města stále dostatek finančních a naturálních příjmů z podrobených území.

Jaká je ale novodobá situace v rámci našeho města?

Gladiátoři Pravicové vedení radnice se po čtyři roky snaží naplňovat význam onoho dávného hesla. A je vše v pořádku do doby, dokud město má na svoji líbivou politiku dostatek finančních prostředků.
Realita dnešní doby je však poněkud jiná. Celý svět se potýká s postupující krizí a finanční zdroje pomalu vysychají. I obec či menší město musí na tuto situaci rozumně reagovat, nechce-li se v brzké době dostat do nepříjemných potíží.
Na konci roku 2006 měla sušická radnice několik závazků v podobě krátkodobých dluhů, které však nebyly nijak vysoké. Nebyl problém s jejich splácením a jsou dnes téměř splaceny. Co je podstatné, je skutečnost, že radnice měla vytvořené rezervní a jiné fondy, na nichž se nacházelo pro případ nenadálých událostí cca 50 mil. Kč. K tomu mělo město schválený dobrý územní plán, který zajišťoval možnost rozvoje dopravy a infrastruktury v budoucích letech bez otřesů a dalších zbytečných a zatěžujících finančních výdajů.
Příjmy z nájmů za městské byty se v maximální míře vracely do údržby bytového fondu nebo do výstavby nových bytů. Nedá se říci, že by obyvatelé našeho města nějak strádali.
Naopak. Město mělo dostatek školek a škol, vlastní nemocnici, kterou se podařilo v letech 2002 - 2006 ekonomicky stabilizovat a dostat ze stavu zadlužení. Město také mělo zařízení pro starší občany - domy s pečovatelskou službou přímo v katastru města.

Jaká je situace města pod vládou ODS po čtyřech letech, tedy koncem roku 2010 ?
Ano, situace se zdánlivě nezhoršila, město podporuje rozvoj tělovýchovy, podporuje mnoho zájmových aktivit a pořádání kulturních akci, snaží se podpořit rozvoj podnikání změnami územního plánu a velmi opatrně se snaží o naplnění slibu z volebního programu na výstavbu krytého bazénu. Jde o samé akce, které se obecnému občanu líbí, neboť je naplněno ono příslovečné - „Chléb a hry."

Jaký by však mohl být další vývoj?
Město má dnes rozpuštěny všechny rezervní fondy. V případě nenadálých výdajů a havárií nemá žádné finanční prostředky. Nemocnici hrozí, že se opět propadne do červených čísel a město nejeví příliš ochoty přispět větší částkou na její provozní náklady. To může znamenat v budoucnosti i zánik tohoto zdravotnického zařízení.
Není vedena přesná evidence finančních nákladů vynakládaných na podporu kulturních a sportovních akcí, a co je horší - současné vedení radnice o to nemá ani zájem. Účetnictví je neúplné, neprůhledné, vytváří se tak ideální korupční prostředí.
Finanční prostředky z plateb do domovního fondu, které by měly být využívány na údržbu a obnovu, jsou vynakládány na jiné akce, které s bydlením nesouvisí.
Nejsou dostatečně opravovány městské komunikace.
Zhoršuje se technický stav lesoparku Luh.
Město se chystá výrazně zadlužit, aby realizovalo stavbu krytého bazénu. Dopad tohoto zadlužení pocítí všichni občané na dalším zhoršování služeb pro veřejnost a na logickém růstu nájmu z bytů, protože dostatek jiných příjmů město nemá. Město bude muset prodávat městský majetek, což v budoucnosti způsobí nemalé problémy při dalším rozvoji města, ať už se jedná o údržbu a rozvoj dopravy, energetických sítí apod.
Město může přijít o nemocnici a obyvatelé budou jezdit do Klatov a a do Plzně. Město může přijít o domy sociální péče (domy s pečovatelskou službou), protože nebude mít na jejich provoz.
V konečné fázi může být i uzavřen plánovaný areál krytého bazénu, protože nebudou dostatečné finanční prostředky pro jeho provoz, ačkoliv město bude nuceno stále splácet půjčku na jeho pořízení a úroky z této půjčky.
Život obyvatel domů v ulici Na Tržišti se zhorší, protože na místě současné zeleně vyroste velké asfaltové parkoviště jako podpora pro budovaný bazén. Děti z tohoto sídliště si tak budou hrát na asfaltu a obyvatelé budou ve zvýšené míře dýchat výfukové plyny.

A tak se ptám: chceme takový vývoj?
Přeji Vám i Vašim blízkým hezký den.
Přemysl Řezníček

Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
46486
DnesDnes61
VčeraVčera15
Tento týdenTento týden128
Tento měsícTento měsíc908
CelkemCelkem46486
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 1
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012