PostHeaderIcon 17. listopad


17. listopad je velmi památným dnem v celých našich národních dějinách, a to hned ve dvojím ohledu.


17. listopadu 1939 němečtí okupanti uzavřeli všechny české vysoké školy, aby se pomstili veškeré naší mladé inteligenci za podíl na oslavách 28. října, výročního dne naší nezávislosti, a za účast na pohřbu medika Jana Opletala, jenž byl právě při říjnovém vzpomínkovém shromáždění Pražanů smrtelně postřelen. 1200 našich vysokoškoláků bylo tehdy zatčeno a řadu let svého mladého života strávili v německých koncentračních táborech.

17. listopad se tak stal významným symbolem našeho národního boje za svobodu a nezávislost.

Proto u příležitosti 50.výročí českých vysokoškolských protinacisticky orientovaných událostí vyšli pražští studenti opětně do ulic, aby v jiných politických souvislostech zase manifestovali za navrácení svobody a demokracie do života naší země. V listopadu 1989 se jednalo o boj proti přežilému komunistickému režimu a nastolení skutečných občanských práv v tehdejším Československu. Věc se podařila. Naše vlast již po 21 let kráčí po svobodné cestě v politických a sociálních strukturách vyspělé Evropy.

Přesto současná česká společnost mnohdy nezažívá pouze jednoduché chvíle. Mnozí spoluobčané se nacházejí v téměř sociální krajnosti, opravdová politická kultura je ještě v plenkách a společnost se jako celek především duchovně vyprazdňuje. Současná pravicová koalice těmto neblahým jevům dává své požehnání.

17. listopad je tedy velmi aktuální historií. Zpřítomňuje nám nejen odvážné činy české mládeže z dob minulosti, ale je pro nás rovněž i výzvou pro časy budoucí. Volá nás trvale k práci pro naši vlast a zavazuje nás k úsilí o naplňování záměrů Masarykových ideálů demokracie a principů lidské solidarity.

Domnívám se, že tyto hodnoty nejvíce naplňuje program ČSSD.
Petr Šmíd

Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
47197
DnesDnes16
VčeraVčera95
Tento týdenTento týden246
Tento měsícTento měsíc572
CelkemCelkem47197
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 55
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012