Úvodní strana Články Na webu Premiér: Hrozí nám vyprázdnění demokracie a eroze parlamentarismu

PostHeaderIcon Premiér: Hrozí nám vyprázdnění demokracie a eroze parlamentarismu

Části z projevu předsedy vlády Bohuslava Sobotky na Slavnostním shromáždění u příležitosti 25. výročí listopadových událostí roku 1989.

Vážení ústavní činitelé, vážení zahraniční hosté,
je mi velkou ctí, že mohu u příležitosti dvaceti pěti let od listopadu roku 1989 promluvit před oběma komorami českého parlamentu.

Vystupuji jako předseda politické strany, jejíž činnost byla v době totality zakázána. Sociální demokracie působila v exilu, k její obnově došlo v roce 1989 shodou okolností jen několik málo dnů po studentské demonstraci na Národní třídě.

Revoluce z roku 1989 vedla k návratu toho podstatného – svobody a demokracie. Na listopadových mítincích lidé mimo jiné požadovali svobodné volby. Začal růst také systém politických stran a hnutí, postupně více či méně ukotvených v hodnotách evropské levice, středu nebo evropské pravice.
Je zcela na místě se zeptat, jak vypadá náš parlamentní systém po pětadvaceti letech od svého obnovení.
Když se podíváme dnes na stav naší demokracie a naší společnosti, je evidentní, že riziko, které nám hrozí, se jmenuje vyprázdnění demokracie a eroze našeho parlamentarismu. Volební účast je nízká a v čase spíše klesá. Důvěra v politiku a veřejné instituce je i přes určité zlepšení po nástupu nové vlády, stále velmi slabá. Místo fasádní a papírové demokracie, která tady byla prezentována i v této budově před rokem 1989, nám hrozí odcizená demokracie, demokracie lhostejnosti a formální parlamentarismus.
Otázka je, kde je chyba?
Naše demokracie prožívá krizi zapojení občanů do veřejného života. Je to paradoxní, protože právě za tuto participaci jsme na konci roku 1989 v ulicích demonstrovali.
Ve skutečnosti můžeme uspět jen tehdy, pokud budou lidé silněji cítit, že účast ve volbách má skutečně smysl, že lze skrze ni něco změnit a něčeho dosáhnout, že jejich demokraticky zvolení zástupci jednají v rámci hodnot a programů, za něž kandidovali, že poslanci a senátoři nepřebíhají a nemění tábory podle momentálního zisku, že i v politice platí dané slovo, že politika není kořistí ekonomických zájmových skupin, že to není jen nepřetržitá přehlídka skandálů a korupčních afér.



Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
46462
DnesDnes37
VčeraVčera15
Tento týdenTento týden104
Tento měsícTento měsíc884
CelkemCelkem46462
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 3
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012