Úvodní strana Články Na webu Etický kodex zastupitelů v Plzeňském kraji

PostHeaderIcon Etický kodex zastupitelů v Plzeňském kraji

Vznikal s potížemi, dnes funguje

Několik dní před krajskými volbami v roce 2012 se v Otázkách Václava Moravce všichni lídři politických stran shodně zavázali k rychlému přijetí etického kodexu zastupitelů kraje. S největší razancí se do malé transparentnosti Plzeňského kraje opřel Jiří Pospíšil, lídr ODS. Opakovaně zdůrazňoval potřebu změny v této oblasti.

Právě tehdy se zrodila u bývalého hejtmana Milana Chovance myšlenka na vytvoření Komise pro otevřený kraj, jejímž prvním úkolem byl etický kodex. Po několikaměsíční diskusi se podařilo připravit návrh tak, aby z něj nebylo pouze formální torzo.

Dokument, který je dobrovolně přijímán zastupiteli, obsahuje vedle povinnosti podávání majetkových přiznání také neslučitelnost placených veřejných funkcí. Pro představu to znamená, že např. poslanec či senátor nemůže zároveň zastávat post starosty nebo uvolněného radního, tedy dva posty za dva platy. Odvaha k přijetí tohoto zdánlivě pragmatického ustanovení je na dnešní dobu nadstandardní. Přitom v naší krajské radě se za hejtmanů Emmerové i Chovance dařilo neslučitelnost placených funkcí prosazovat jako nepsané pravidlo.

A jak se na návrh etického kodexu tvářila opozice?

Starosta Domažlic Miroslav Mach (TOP 09 a Starostové) pro MF DNES 4.6.2013 prohlásil: „Kodex nebrání uvolněným politikům, aby seděli ve správních radách krajských organizací a měli tak několik placených funkcí.“ Pan starosta bohužel prokázal neznalost zákona o střetu zájmů, protože jinak by věděl, že uvolněný politik může ve správní radě sedět, ale ZADARMO! Úplně jiný názor ve stejném článku čtenářům sdělil tehdejší šéf krajské ODS poslanec Jiří Pospíšil, jemuž slučitelnost funkcí nevadila: "Může nastat situace, kdy kvalitní starosta může dobře vykonávat funkci uvolněného radního." Poslanec Jiří Pospíšil chtěl po krajských volbách vykonávat ke své činnosti v Parlamentu ČR ještě placeného předsedu kontrolního výboru na kraji, což ostatně přiznal i v Plzeňském deníku 7.3.2013 (Etický kodex zatím vadí všem). Tvrdil, že důvodem vzniku kodexu bylo jeho vyloučení z kontrolních funkcí na kraji. Už ale nezmínil, že bez problémů byl zvolen členem kontrolního výboru, u zastupitele bez nároku na odměnu. Kontrolovat mu tedy nikdo nebrání.

Etický kodex nezakazuje souběh funkcí, zakazuje pouze duplicitní pobírání odměn za uvolněné funkce.

Mrzí mě, že zastupitelé z ODS a TOP 09 a Starostové nevyužili času k diskusi o podobě kodexu, žádné své návrhy Komisi pro otevřený kraj nepředložili (ač k tomu byli vyzváni)
a jen hledali zástupné argumenty, jak etický kodex "shodit".

I přes výtky některých byl etický kodex schválen 17.6.2013, zvedlo pro něj ruku 31 zastupitelů. Následně svůj podpis připojili i někteří z těch, kteří na červnovém jednání chyběli. Celkem se tedy ke kodexu přihlásili tito volení zástupci Plzeňského kraje:

Jaroslav Bauer (ČSSD), Mgr. Martin Baxa (ODS), Jan Buriánek (ODS), Ing. Pavel Čížek (TOP 09 a STAN), Ivo Grüner (ČSSD), Mgr. Zdeněk Honz (ČSSD), Iva Hořanová (ČSSD), RSDr. Mgr. František Hrubeš (KSČM), Milan Chovanec (ČSSD), Bc. Igor Jakubčík (ČSSD), Václav Koubík (ČSSD), Ing. Věstislav Křenek (KSČM), Jan Látka (ČSSD), JUDr. Zdeňka Lišková (KSČM), Helena Matoušová (ODS), Alexandra Nágrová (KSČM), JUDr. František Podlipský (KSČM), Jaroslav Rehák (KSČM), Ing. Milena Stárková (ČSSD), Jiří Struček (ČSSD), Bc. Marek Sýkora (TOP 09 a STAN), MUDr. Václav Šampalík (KSČM), Petr Šaufl (KSČM), Mgr. Jan Šašek (ODS), Ing. Karel Šidlo (KSČM), MUDr. Václav Šimánek (ČSSD), Václav Šlajs (ČSSD), Mgr. Jaroslav Šobr (ČSSD), Ing. Václav Štekl (KSČM), RSDr. Josef Švarcbek (KSČM), Jiří Uhlík (ODS), PhDr. Ing. Mgr. et Mgr. Jiří Valenta (KSČM), Ing. Václav Votava (ČSSD) a Martin Zrzavecký (ČSSD).

JUDr. Jiřího Pospíšila v seznamu nenajdete. Dnes tento, mezi občany oblíbený politik, již není členem ODS, v zastupitelstvu kraje patří k nezařazeným.

A jak zastupitelé etický kodex dodržují?
Milan Chovanec se do tří měsíců po volbách do poslanecké sněmovny vzdal funkce hejtmana a vybral si post poslance. Mezi hejtmany zvolenými do sněmovny tak má v tomto rozhodnutí prvenství. V minulosti vždy otevřeně prohlašoval, že „sedět na dvou židlích“ a plnohodnotně vykonávat dvě náročné práce prostě nejde.


Etický kodex je spolu s jmenovitým hlasováním zastupitelů zveřejněn na webu kraje. Je jedním z mnoha protikorupčních opatření, prosazovaných jak minulou, tak současnou vládou.

 

 

Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
46521
DnesDnes28
VčeraVčera68
Tento týdenTento týden163
Tento měsícTento měsíc943
CelkemCelkem46521
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 5
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012