Úvodní strana Články Na webu Deník šumavského vinaře

PostHeaderIcon Deník šumavského vinaře

9.6. Den první – den družební

Nalodění patnácti statečných je v sedm hodin ráno v Sušici na „Letišti“. Téměř zaplněný minibus vyráží směr úrodný Dolnomoravský úval. Po cestě probíhá trénink mužstva, abychom zvítězili v bitvě s tekutým moravským zlatem. První klání nás čeká ve vinných sklepích v Plžích (české dědictví UNESCO). Vesnická památková rezervace nás opravdu uchvacuje.

Posilněni výborným uzeným z domácích zásob a Rulandským šedým pokračujeme k našim slovenským přátelům do Senice. Po tradičním řízku s bramborem nás čeká druhé kolo zápasu. Místní soupeř využívá výhody domácího prostředí a pokouší se nás zdolat dvěma pekáči pečeného vepřového boku. Nakonec se vytasí ještě s další zbraní – domácí slivovičkou. Naše výhoda je v počtu a šumavské vytrvalosti. Za bujarého zpěvu končíme večer remízou.

10.6. Den druhý – den poznávací

Posilněni dobrou snídaní vyrážíme do lednického areálu. Celé mužstvo se dělí na tři části. Velitelská skupina pluje lodí k Minaretu a zpět jede koňmo k zámku, pěšky ni krok. Druhá parta, tzv. vinařská, pokračuje hned u parkoviště v degustaci vín. Nakonec se obě skupiny spojují v jedné restauraci. Nejakčnější se jeví třetí skupina. Jejím záměrem je dostat se na Janův hrad, což se po pěti kilometrech nedaří. Plán se za pochodu mění v plavbu lodí, výstup na Minaret a romantickou procházku parkem. Ani bouřka, která cestu zdrží, nikoho nezdolá. Sladká tečka čeká v zámecké cukrárně. Všichni se zase setkáváme až u minibusu, který nás odváží do Čejkovic. V tamějších sklepích nás vítá poslední templář, provází nás podzemím a nabízí čtyři výborné vzorky místního vína. Obtěžkáni lahvemi Hibernalu pokračujeme na večeři do podzemní restaurace Templářské sklepy. Poslední vinařská zastávka na nás čeká v rodinném sklípku pana Demely. Z deseti vzorků nám nejvíce chutná bílý Sylván a červená Frankovka barrique.

11.6. Den třetí – den návratu

Do růžova královsky vyspáni vstáváme na zámku v Čejkovicích. Po vydatné zámecké snídani poslední hotovost zanecháváme ve sklípku za tekuté dárky pro své šumavské přátele a kamarády. A zase do busu. Teď už musíme jen vydržet asi šestihodinovou cestu domů. Navzdory klesajícím preferencím nám postupně stoupá hladina alkoholu v krvi. To nás však nezdolává, naopak zoceluje.
Ve zdraví a pohodě se vracíme do svých domovů. Děkujeme Mírovi Vrhelovi a Frantovi Kampošovi za celou organizaci akce.