Úvodní strana Články Na webu 135 let od založení ČSSD

PostHeaderIcon 135 let od založení ČSSD

Česká strana sociálně demokratická je nejstarší politickou stranou v České republice. Byla založena 7. dubna 1878 na sjezdu v Praze – Břevnově. Její historický vývoj velmi výmluvně vypovídá o našich mnohdy pohnutých dějinách.

Samotnému založení strany předcházel poměrně složitý středoevropský vývoj v podobě vzniku německé sociální demokracie SPD, utvoření rakouské sociální demokracie SPÖ a nakonec vznik české sekce v moravském zemském vedení SPÖ.

Na přelomu 19. a 20. století postupně u nás sociální demokracie získala dominantní postavení mezi dělnictvem a podstatnou částí inteligence a živnostníků. Během let se strana zcela emancipovala. Během první světové války se řada sociálních demokratů (Fr. Modráček, V.Tusar) stala zastánci samostatného státu. Neméně významný byl příspěvek strany v zahraničním prvním odboji, a to jak v zahraniční armádě, tak v krajanském prostředí v USA (Vojta Beneš).

V nové ČSR zaujala sociální demokracie významné místo. Vznikem KSČ roku 1921 došlo bohužel k dlouhodobému rozštěpení demokratického levicového hnutí. Během první republiky často vedení ČSSD úzce koordinovalo své kroky s politikou prezidentů Masaryka a Beneše. Během II. světové války se sociální demokraté účastnili protinacistického odboje jak domácího, tak i zahraničního. Na jaře roku 1945 strana obnovila svou činnost. Již ale od roku 1945 probíhal konflikt mezi zastánci úzké spolupráce s komunisty (Zd. Fierlinger) a zastánci ideové, politické a organizační samostatnosti (V. Majer).

Po komunistickém převratu v únoru 1948 a protiprávním převzetím moci tuhým bojem v sekretariátu strany i redakci Práva lidu v Lidovém domě na dlouhých čtyřicet let zvítězila bohužel skupina sociálních demokratů, která stranu vazalsky dovedla až do sloučení s KSČ. Komunisté zbytky poctivých sociálně demokratických straníků vystavili tvrdé perzekuci, která vyvrcholila bojem KSČ proti „sociáldemokratismu“ ve vlně procesů let 1954-1955. Jednalo se tehdy o vůbec poslední procesy v sovětizované části Evropy.

Díky funkcionářům, kteří odešli do exilu, ČSSD trvala i nadále (V. Majer, R. V. Luža, J. Horák). Pokus o obnovení její veřejné činnosti i doma v roce 1968 ukončila sovětská intervence. Takže ke skutečnému obnovení došlo až v listopadu 1989 vydatným úsilím skupiny předúnorových členů ČSSD kolem Slavomíra Klabana. Obnovovací sjezd proběhl v březnu 1990 v Praze – Břevnově.

ČSSD je dnes v někdejší postkomunistické části Evropy jedinou silnou demokratickou levicovou stranou, která nevznikla na troskách komunistických stran.

A to je dobré znamení!
Petr Šmíd


Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
46506
DnesDnes13
VčeraVčera68
Tento týdenTento týden148
Tento měsícTento měsíc928
CelkemCelkem46506
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 2
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012