PostHeaderIcon Zastupitelstvo města 23.11.2011


Několik týdnů jsme předpokládali, že listopadové jednání zastupitelstva bude velmi bouřlivé a emotivní. Když v září rozhodli zastupitelé o sloučení škol TGM a Komenského, rodiče se stále nechtěli smířit se zánikem oblíbené školy a připravovali další formu protestu. Po petici, která, ač byla velmi rychlá a masivní, nepřinesla kýžený výsledek, zorganizovali demonstraci.


Zastupitelky za ČSSD chtěly iniciovat mimořádné jednání zastupitelstva, které by mělo na programu pouze uspořádání škol v našem městě. K tomuto kroku je potřeba vůle třetiny zastupitelů. Ani po osobním jednání s některými zastupiteli se nepodařilo zajistit potřebný počet zastupitelů.

Listopadovému zastupitelstvu tedy předcházela ohlášená demonstrace od 15 hod. na náměstí. Občané projevili nesouhlas se zrušením školy Komenského a s výstavbou bazénu s vysokým úvěrem. Na žádost organizátorů protestu se jednání zastupitelstva uskutečnilo v sokolovně, kam přišlo asi 170 občanů.

Na jednání zastupitelstva bylo přítomno 19 zastupitelů, chyběli  zastupitelé Voldřich (KDU-ČSL) a Zelený (ODS).

Na žádost zastupitelky Rippelové byl do programu zařazen další bod, a to návrh na revokaci usnesení z 14.9. o sloučení obou škol. Následovala dvouhodinová diskuse, která asi nebyla pro vedení města zrovna příjemná. Samotní zastupitelé, hájící svůj názor školu zrušit, neměli příliš chuti znovu vysvětlovat občanům své stanovisko. Opakovaly se příběhy z dob dřívějších, kdy dětí bylo ve třídě 30 i více, často se stěhovaly a také nakonec vystudovaly bez následků.

Nepomohly argumenty, že nyní budou silné ročníky nastupovat do 1. tříd a že možným zrušením vyšších stupňů vesnických škol dojde k nárůstu žáků v základních školách v Sušici. Nepomohly prosby k zamyšlení se nad kvalitou výuky v přeplněných třídách. Nepomohl dokonce ani názor arch. Jandy, který poukazoval na lepší prostory pro školu praktickou a speciální v pavilonu školy Lerchova. Nebyl nic platný ani odborný výklad Mgr. Kramlové z pedagogicko-psychologické poradny poukazující na trend úbytku dětí ve školách praktických.

Pro revokaci usnesení o sloučení škol hlasovaly jen samé ženy. Krom všech zastupitelek za ČSSD to byla zastupitelka Kudová (KSČM). Je potřeba dodat, že pro sloučení škol v září nehlasoval zastupitel Voldřich (KDU-ČSL), který na tomto jednání zastupitelstva chyběl.

Následovaly nesouhlasné výkřiky z řad občanů, ozvala se i výzva k odstoupení starosty.Po tomto hlasování většina občanů opustila jednání zastupitelstva.

V dalším bodu informoval p. starosta o pomoci okolních obcí s financováním naší nemocnice. Z 12 oslovených zástupců obcí vyjádřili zhruba v polovině případů ochotu k finanční pomoci v částce cca 50-100 tis. korun. Jde tedy spíše o symbolickou pomoc.

V části programu věnované majetkové agendě se jednalo o prodeji budovy bývalého Obecního úřadu v Albrechticích. Budova je ve velmi dezolátním stavu a Město Sušice ji prodává za symbolickou cenu 1,- korunu SDH Albrechtice. Podmínkou je, že v případě prodeje budovy třetí osobě SDH Albrechtice doplatí cenu dle znaleckého posudku.

Jedním z posledních bodů programu byla žádost o příspěvek 130.000,- Kč pražské firmě Devil Inside Music Produkcion, s.r.o., která byla pořadatelem letošního festivalu Šumava Rocks 2011.Stejně jako v předchozím roce (ztráta 88.000,- Kč), byla tato akce i letos ztrátová, a to v částce 169.500,- Kč. Letos zavítalo na tuto akci na Santosu pouhých 330 diváků. Zastupitelky za ČSSD poukázaly na nesystémovost poskytnutí příspěvku, kdy neúspěšný podnikatelský záměr nemůže být sanován z prostředků města. I přesto byl tento nadstandardně vysoký příspěvek schválen 12 hlasy (ODS-8, Sušičtí-2, TOP09-1, Suverenita-1).

Závěrem informovala místostarostka o přípravě územního plánu.

Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
47347
DnesDnes5
VčeraVčera23
Tento týdenTento týden49
Tento měsícTento měsíc722
CelkemCelkem47347
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 2
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012