PostHeaderIcon Zastupitelstvo města 14.12.2011


Na posledním zastupitelstvu v letošním roce, kde se schvaloval především rozpočet města, bylo přítomno 19 zastupitelů. Omluvila se zastupitelka Rippelová (jednání v Senátu) a zastupitel Voldřich.


K rozpočtu
, nejdůležitějšímu dokumentu, kterým se město řídí celý rok, byla diskuse velmi sporadická. Předjednán byl již o týden dříve, na pracovním setkání zastupitelů, některých zaměstnanců města a organizací městem zřizovaných.
Z naší strany byly vyjádřeny připomínky především k nízkému výdaji na opravy a údržbu bytového fondu. V příštím roce to má být ještě 11,5 mil., ale výhledově pouze 9 mil. korun. Pro rok 2012 se předpokládá ještě investice do výměny oken v částce 14,7 mil. Vzhledem k tomu, že vybrané nájemné činí ročně 51 mil. korun, jsou částky, které se do bytového fondu navrací, velmi malé.

Ve fondu nemocnice je nyní 4,9 mil., další necelé 2 mil. přijdou do fondu v příštím roce.
O čerpání fondu nemocnice nebylo zatím rozhodnuto, bude projednáno na únorovém zastupitelstvu.

Úvěr na bazén ve výši 90 mil. se začne splácet v roce 2014 po dobu 15 let. Splátka se bude postupně mírně snižovat, spolu s předpokládanou ztrátou bude činit cca 10 mil. ročně.

Z rozpočtového výhledu vyplynulo, že na investice do veškerého majetku města včetně bytů zůstane cca 15 mil. korun ročně.

Šetřit se bude i v organizaci SULES (technické služby), i když to nemá být na úkor údržby a čistoty města.

Naše zastupitelky tento rozpočet, který je zcela podřízen stavbě bazénu, nepodpořily.

Dalším bodem bylo projednání Střednědobého plánu sociálních služeb pro období 2012-2014. Tento dokument vznikl po několikaměsíční práci tří skupin, které se zabývaly mapováním sociálních služeb na Sušicku. Materiál řeší služby pro seniory, zdravotně postižené a sociálně slabé či sociálně vyloučené spoluobčany. Měl by především ukázat slabá místa v sociálním systému služeb a vytyčit priority budoucích investic do této oblasti. Zatím jedinou plánovanou investicí pro zdravotně postižené se jeví připravovaný výtah v budově ZŠ Komenského.

Cena vodného a stočného pro r. 2012 se zvýší pro naše občany o 3,19 Kč a bude celkem 50,11 Kč za m3.

V majetkové agendě byl projednáván prodej pozemku v Luhu p. Jiřímu Zelenému. Jde o spoluvlastnický podíl st.parcely č. 1595 o výměře 3549,5m2. Znaleckým posudkem, který prováděl radní města Ing. Macháček, byla stanovena cena 56,-Kč/m2. Celková kupní cena byla navržena na 207.000,-Kč.

Protože se domníváme, že navržená cena (rada města prodej schválila) není cenou v místě a čase obvyklou, navrhli jsme jmenovité hlasování. Město běžně prodává pozemky, které nejsou určené ani pro podnikání, ani pro výstavbu, za cenu 200,-Kč/m2. Lokalita v Luhu je určena pro podnikání, jak sám žadatel uvádí, a poloha je velmi atraktivní. Blízkost ostrova Santos, kam se bude investovat cca 30 mil. korun, sousedství cyklostezky, koupaliště, řeka a potok – to jsou jistě fakta, zvyšující hodnotu pozemku.
Prodej pozemku za částku 207.000,- byl schválen 12 zastupiteli.
Pro hlasovali: Mottl, Marešová, Naglmüllerová, Nová, Kříž, Macháček, Staněk, Zezula, Hlaváček, Čámský, Fornousová a Malina.
Proti hlasovali: Stárková, Řezníčková, Szvitková, Kudová
Zdrželi se: Vítovcová, Kůs
Zelený nehlasoval pro střet zájmů, kupující je jeho bratr.

Byla přijata vyhláška, kterou se nově stanoví školské obvody pro přijímání dětí do základních škol. Nově se děti budou dělit mezi dvě základní školy: Lerchova a TGM.

Byla přijata vyhláška, která zakazuje provozování sázkových her, loterií a jiných podobných her na celém území Sušice od 1.1.2012. Protože některé videoterminály mohou být provozovány až do r. 2014, můžeme předpokládat, že od r. 2015 bude naše město zcela bez těchto hracích přístrojů.
Milena Stárková

Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
46987
DnesDnes15
VčeraVčera21
Tento týdenTento týden36
Tento měsícTento měsíc362
CelkemCelkem46987
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 2
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012