PostHeaderIcon Zastupitelstvo města 24.4.2013 – Petice proti výstavbě obchodního centra v místě bývalé sirkárny SOLO

Na dubnovém jednání bylo přítomno 19 zastupitelů, omluvena byla Ivana Vítovcová a Daniel Čámský.

Mezi první projednávané body patřilo představení investičního záměru dvou investorů (SP Máchova Develop, s.r.o. a Ing. Zbyňka Poláka) výstavby obytné zóny „Na Hrázi“ v místěbývalého stavebního podniku. V návrhu záměru byl zastupitelům představen model na výstavbu několika bytových jednotek a rodinných domů v ulici Na Hrázi. Vznikne tak obytná zóna přístupná z nové komunikace. Investoři požádali město o spoluúčast při budování nové infrastruktury ve smyslu dřívějšího platného usnesení ZM ze dne 13.4.2005, které říká, že max. 20% z celkových nákladů na infrastrukturu (vodovod, kanalizace, komunikace, veřejné osvětlení) se město může na investici podílet formou příspěvku z rozpočtu. Pro realizaci obytné zóny „Na Hrázi“ byl zastupiteli schválen finanční příspěvek 2.500.000,-korun, a to z rozpočtu příštího roku s tím, že smlouva bude zastupitelům předložena ke schválení.

Dalším bodem, ke kterému se rozvinula obsáhlá diskuse ze strany občanů i zastupitelů, byla petice občanského sdružení „My ze Sušice“ s textem:

„Nesouhlasíme s výstavbou dalšího obchodního centra místo bývalé sirkárny podniku SOLO Sušice.“ Petici podepsalo během několika dní 1 921 občanů, z toho 1 392 s bydlištěm v Sušici a ve spádových obcích. Zastavení plánů investora na výstavbu může provést dle $ 98 zákona č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu, v platném znění, územní opatření o stavební uzávěře pouze Rada města Sušice (více v článku Bude v Sušici Kaufland – ANO nebo NE?). Zastupitelé vzali petici na vědomí, ale řešení je nyní na radě města a ještě dříve na ministerstvu kultury, které posuzuje, zda některé objekty bývalé sirkárny nemohou být kulturní památkou.

K dalším bodům programu:

• Fixace (zasmluvnění) úrokové sazby na úvěr 90 mil. – stavba Bazén. Zastupitelé měli možnosti změnit režim úroků z úvěru, který nyní vychází z pohyblivé sazby 1 měsíční Pribor+0,2% p.a. ze zůstatku jistiny úvěru. Nyní je Pribor cca 0,31%+ 0,2%, tj. Úrok se pohybuje okolo 0,51% a může se tedy každý měsíc měnit. K návrhu KB a ČS na zasmluvnění sazby na 5-7 let za sazby 1,14 – 1,62% diskutovala pouze Stárková. Nedoporučila měnit režim nastavený smlouvou s ČS, což odsouhlasili i všichni zastupitelé.
  • Byl schválen příspěvek gymnáziu na výtah 300.000,- CZK, celkové náklady jsou 1,8 mil. Zbytek bude škola hradit z vlastních zdrojů a požádá o dotaci z Programu mobility pod MŠMT, kdy je možno dostat 50% celkových nákladů.
  • Rozpočtovým opatřením byla přijata částka z veřejné sbírky na zvon na Santosu – 32.160,-CZK. Náklady na zvon budou 36.000,-, zbytek uhradí nadace Proměny.
  • Na obnovu kulturních památek bylo z rozpočtu města schváleno: kostel Panny Marie- 210.000,-, kapucínský klášter – 120.000,-, městský dům č.p. 116/I – 100.000,-, průzkum kostela sv. Václava – 140.000,-.
  • Schválení pravidelného příspěvku sportovním (1,5 mil., z toho cca 1,2 mil. TJ Sušice) a kulturním či zájmovým organizacím (600 tis., z toho 150 tis. Junák, 150 tis. SDS)
  • Schválení příspěvku Sportovně střeleckému klubu Sušice na stavební úpravy střelnice v katastru Podmokly 300.000,-(z dotačního programu Plzeňského kraje klub získal 150.000,-).
  • Schválení příspěvků na krytí nákladů pronájmu ledové plochy na ZM na rok 2013: - Gymnázium Sušice – 60.000,-, TJ Sušice – 500.000,-.

K posledním bodům patřila zpráva pracovní skupiny Nemocnice Sušice, o.p.s. Zprávu předložila MUDr. Nová.

Skupina se sešla 2 x – 12.3. a 9.4.

Na 1. jednání 12.3. byli přítomni: Ing. Karas, Bc. Mottl, MUDr. Nová, MUDr. Choc, MUDr. Šedivý, RNDr. Fedorová, Mgr. Sojka, Ing. Marek, p. Malina.

Omluvena: JUDr. Rippelová

Na 2. jednání 9.4. byli přítomni: MUDr. Nová, Bc. Mottl, MUDr. Choc, RNDr. Fedorová.

Omluveni: Mg. Sojka, Ing. Marek, Ing. Karas, JUDr. Rippelová, MUDr. Šedivý, p. Malina.

Ze zprávy jsou k posouzení možné 3 scénáře vývoje naší nemocnice a cíle pro správní radu a vedení nemocnice:

1. Management nemocnice vypracuje návrhy a zajistí realizaci komplexního programu, jak nemocnici uvést do ekonomicky dlouhodobě přijatelné pozice a zahrnout i časový program realizace opatření pro zajištění potřeby financí jak na provoz, tak i zdroje na investice.
  2. „Napojení“ financování deficitu v hospodaření v budoucích letech na rozpočet města. Při tomto scénáři je nutné zvážit reálné možnosti města.
  3. Využít zkušeností jiných nemocnic obdobného typu, které podobné problémy řešily a oslovily odbornou poradenskou firmu specializovanou na řešení krizových situací. Zadání pro toto „externí konzultační řízení“ by mělo za cíl v přijatelném časovém horizontu jednoho roku stabilizovat společnost po ekonomické stránce při dodržení minimálně současné lékařské úrovně.

Vánoční posezení 2019
19741