PostHeaderIcon Zastupitelstvo města 17.12.2014 - většina zastupitelů žádný záznam nechce

Na jednání posledního zastupitelstva roku 2014, kterého se zúčastnilo 20 zastupitelů (omluven MUDr. Voldřich), byl schválen rozpočet pro rok 2015.

Před schválením rozpočtu předložila zastupitelka Stárková pozměňovací návrh na zařazení výdaje 300 tis. za účelem pořizování a zveřejňování záznamů z jednání zastupitelstva.
V textu návrhu bylo uvedeno:
Popis současné situace:
V současnosti město zveřejňuje na webu a v místním tisku pouze přijatá usnesení z jednání zastupitelstva. Zápis z jednání je k nahlédnutí občanům pouze v kanceláři tajemníka úřadu.
Občan tak nemá žádnou informaci o tom, jakým způsobem jednají a rozhodují politici, které si do vedení města zvolil. Jedinou možností pro něj zůstává přímá účast na jednání, která probíhají pravidelně v pracovní dny od 16 hodin v budově radnice.
Ani pořizovaný zápis ze zastupitelstva však neobsahuje všechna vystoupení a názory, neboť to ani z technických důvodů není možné.
Zdůvodnění navrhované změny:
Pořizování záznamů z jednání zastupitelstva se stává jedním z nástrojů otevřené politiky zvolených zástupců vůči svým občanům. Zákon ukládá pouze povinnost zápisu o počtu přítomných členů zastupitelstva, schváleném pořadu jednání, průběhu a výsledku hlasování
a přijatých usnesení. V důsledku toho pak mnohé důležité momenty zasedání zastupitelstva zůstávají zachovány výhradně v paměti přítomných osob. V zájmu objektivního zachycení průběhu zasedání bychom měli my sami mít zájem na záznamu a archivaci jednání.
Archiv záznamu by měl sloužit nejen pro občany, kteří nemají možnost se zasedání účastnit, ale i pro nás politiky, kteří o městě rozhodujeme a následně neseme za svá rozhodnutí právní odpovědnost.
Praxe jiných samosprávných celků:
Audio – video záznam nebo zvukový záznam již pořizují a na webu zveřejňují např.: Plzeňský kraj (od roku 2008), města Semily, Vimperk, Písek, Jičín, Strakonice, Karlovy Vary, Plzeň.

Návrh neobsahoval způsob záznamu ani technické a administrativní řešení, toto ČSSD ponechala na vedení města. Rozvinula se diskuse o tom, zda vůbec záznam z jednání pořizovat, viz znění zápisu ze zastupitelstva:

Pan starosta zahájil diskusi k předloženému návrhu:
Pan starosta vyjádřil názor na pořizování audio či videozáznamu takový, že není proti zakoupení samotného zařízení, nejdůležitější moment samosprávy je však samotné hlasování. Má obavu, že v případě pořizování záznamu ze zastupitelstev bude místo věcného řešení problému města docházet k bezobsažné diskusi tak, jak tomu býváme svědky z přenosů z parlamentu.
Paní místostarostka také nemá nic proti zakoupení, sdružení Sušičtí nemá potřebu pořizování záznamu.
Pan Mrg. Kříž také nemá problém se zakoupením, vyjádřil však obavu se zneužitím videozáznamu.
Paní Ing. Staňková považuje za zbytečné pořizovat videozáznam, souhlasí s tím, aby se pořídil jen audiozáznam a vyzkoušel se na nějakou dobu.
Pan PhDr. Lhoták zmínil, že v případě pořizování pouze audiozáznamu nebude zřejmé hlasování a muselo by být vždy jmenovité.
Paní Mgr. Řezníčková sdělila, že již v minulosti se pořizoval zvukový záznam z dřívějších zasedání za vedení JUDr. Rippelové.
Pan tajemník vysvětlil, že v případě požadavků dáváme nahlédnout do usnesení i zápisu.
Paní Ing. Stárková uvedla, že Plzeňský kraj zveřejňuje všechny záznamy od roku 2008 a není problém s ochranou osobních údajů.
Pan Čámský uvedl, že z jednání zastupitelstva se stane talkshow.  
Pan Kůs nepovažuje za důležité pořizování záznamu.

PRO návrh byli pouze zastupitelé ČSSD a návrh nebyl schválen.

Protože se diskuse okolo pořizování záznamu týkala řady otázek (záznam zvukový, nebo audio-video, zveřejnění, náklady apod), otevřela tento bod zastupitelka Stárková ještě jednou v bodě „ostatní.“

Tajemník úřadu sdělil, že není problém se vrátit k dřívější praxi pořizování zvukového záznamu, což by bylo zadarmo (!).

Takový záznam mají Klatovy. Pak ho přepíší do papírové podoby a tu zveřejní na webu města ( pozn. autora).

Návrh na usnesení zastupitelky Stárkové:
Zastupitelstvo města schvaluje pořizování audiozáznamu z průběhu jednání zastupitelstva.

Rozhodnutí zastupitelstva: Proběhlo jmenovité hlasování. Pro: Ing. Staňková Andrea, Mgr. Kříž Čestmír, Jelínek František, Ing. Stárková Milena, Mgr. Sloup Radovan, Mgr. Řezníčková Zdeňka, Mgr. Karlíková Dagmar. Proti: Ing. Zelený Tomáš, Ing. Staněk Jan, Čámský Daniel, Kůs František, Mgr. Kudová Božena. Zdržel se – Fornousová Věra, MUDr. Jiří Choc, Javorský Pavel, PhDr. Lhoták Jan, Ing. Marešová Věra, Bc. Mottl Petr, Mgr. Naglmüllerová Milena. Návrh nebyl schválen.

Při projednávání rozpočtu 2015 se nediskutovalo, rozpočet byl schválen:
- celkové příjmy 222.975 mil. Kč, celkové výdaje 275.989 mil. Kč.
Na investice je počítáno necelých 80 mil. Kč (rekonstrukce ulice Havlíčkova – 17 mil., zateplení domů 10,6 mil., rekonstrukce Domova důchodců 8,5 mil., hřiště ZŠ Lerchova 3 mil. a řada malých akcí).

Byla schválena Obecně závazná vyhláška č. 3/2014, kterou se stanoví školské obvody základních škol zřízených městem Sušice.

Ze zápisu zastupitelstva - zdůvodnění změny:
Vzhledem k tomu, že dle stávající vyhlášky by mělo jít k zápisu do 1. třídy do ZŠ Lerchova cca 100 dětí a do ZŠ TGM pouze 23 dětí, navrhuji změnu spádových obvodů a to tak, že městská část Sušice I a několik ulic z městské části Sušice II včetně ulice Kaštanové by byly přesunuty k obvodu ZŠ TGM a tím by došlo k rovnoměrnějšímu rozdělení žáků do 1. tříd. Předpokladem tedy je, že by bylo i do budoucna zajištěno obsazení budovy Komenského a budovy TGM vždy minimálně po jedné první třídě.

Dalším bodem jednání bylo jmenování člena správní rady Nemocnice Sušice o.p.s.
Pan starosta oznámil zastupitelům města sdělení předsedy správní rady Nemocnice Sušice o.p.s Ing. Stanislava Karase o rezignaci členky správní rady MUDr. Kateřiny Nové. Rada města na jednání dne 15.12.2014 doporučila jmenovat členem správní rady pana Petra Málka.
Pan MUDr. Choc předložil protinávrh na jmenování člena správní rady MUDr. Jiřího Šedivého.
Nejprve byl hlasován návrh MUDr. Choce:
Pro 6 hlasů, proti 0, zdrželo se 13 zastupitelů. Návrh nebyl schválen. Zastupitelé ČSSD hlasovali pro návrh MUDr. Choce.

Následně bylo hlasováno o návrhu rady:
Návrh byl schválen 13 hlasy pro, proti 0, zdrželo se 6 zastupitelů.
Zastupitelstvo města tedy jmenovalo členem správní rady Nemocnice Sušice o. p. s. pana Petra Málka.  

                                                                                                         Milena Stárková

 

Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
46997
DnesDnes25
VčeraVčera21
Tento týdenTento týden46
Tento měsícTento měsíc372
CelkemCelkem46997
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 1
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012